Hlavní obsah

Děti zloděje říkají vyšetřovatelce teta Alena

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Teta Alena z Brna je tady! Tak volají děti notorického zloděje z Brna na policejní vyšetřovatelku Alenu Knotkovou z Krajského ředitelství v Brně. A není se co divit. Vždyť policistka byla v domácnosti šestačtyřicetiletého muže už mnohokrát a vždycky to byly služební návštěvy spojené se zlodějnami hlavy rodiny. Tentokrát ale asi táta několika dětí svoje ratolesti neuvidí delší dobu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Policistka Alena Knotková s kolegou Josefem Válkou, kterým se podařilo dopadnout nebezpečnou trojici zlodějů

Článek

Spolu se dvěma dalšími kumpány má na svědomí vloupačky s úctyhodnou škodou kolem sedmi miliónů. Za deset prokázaných trestných činů hrozí trojlístku, který je již ve vazbě, vězení až na osm let.

Případ rozsáhlých zlodějin se začal odvíjet už v Březnu. Tehdy zmizelo z bankomatu ve Štefánikově ulici přes čtyři milióny korun. Kasu rozpárali za pomoci autogenu. Bankovky různým způsobem poškozené bezpečnostními kapslemi se pak objevovaly na mnoha místech republiky, především v hernách, kde se je v automatických ruletách a jiných herních automatech snažili hráči utratit, či rozměnit a takto podle zlodějské hantýrky vyprat.

Policistům ze Zlínska se spolu s brněnskými kolegy pak podařilo jednoho z pachatelů dopadnout a umístit do vazby. Ostatní pak pokračovali dál v trestné činnosti i bez ohledu na to, že byli policií vyšetřováni. Šli především po trezorech, tipovali si prodejny a různé instituce v okresech Brno venkov, Břeclav i v Brně.

Částky, které kradli z trezorků či příručních pokladen, byly různě velké,“ popsala Alena Knotková. Kasařina jim rozhodně nebyla vlastní a spíše než fištrón a zručnost používali hrubou sílu a taky odvahu.

Po trezoru černá díra

Největší „ránu“ se zlodějům podařilo udělat v prodejně automobilů v Jihlavské ulici. Jako ve slavné Gottově písničce tam po jejich návštěvě zůstala po trezoru jen černá díra. „Do budovy se dostali téměř akrobatickým způsobem přes střechu. Muselo to být velmi náročné lezení,“ uvádí kriminalista Josef Válka z Brna. V trezoru, který celý odcizili, na ně po otevření čekalo jeden a půl miliónu korun a za víc jak dva milióny cenných papírů.

„Ty však pro ně byly zcela nepoužitelné, protože by je nemohli zobchodovat,“ vysvětlil policista.

„Peníze okamžitě prohrávali v hernách. Půldruhého miliónu ukradli v pátek a my prokazatelně víme, že již v pondělí z nich neměli ani korunu,“ dodává policistka Knotková. Obdobně naložili se zhruba 140 000 korunami, které našli v trezoru herny v baru v Dunajské ulici i dalším lupem. Mimo zřejmě patologického hraní byl jeden z trojice mužů i uživatelem drog. Jejich rodiny berou přítomnost policistů při vyšetřování poměrně klidně a jako nutné zlo způsobu života, který si zvolily. Teta Alena však zřejmě tentokrát už hodně dlouho na návštěvu nebude muset přijít. Možná až za pár let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám