Hlavní obsah

Ruský agent vybíral české studenty na stáže do USA

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský agent Robert Rachardžo, který pracoval jako psycholog ve věznici v Jiřicích a mohl být napojený na vysoké představitele české armády, několik let vybíral studenty pro zahraniční výměnné pobyty. Mimo jiné i do USA.

Článek

Rachardžo podle informací Práva totiž pracoval jako psycholog v české pobočce renomované mezinárodní organizace YFU. Ta zprostředkovává mladým lidem studijní stáže v cizině. Kdo chtěl koncem 90. let vycestovat, musel absolvovat pohovor s Rachardžem. Ten pak rozhodoval o tom, zda student může odjet do zahraničí. Jeho sítem prošlo několik stovek lidí. Ti nejčastěji mířili do Spojených států.

„Sešel jsem se s ním několikrát. Působil na mě záhadně, ale důvěryhodně. Byl velmi ochotný,“ popsal Právu svůj dojem z ruského špióna šestadvacetiletý student z Prahy, který si nepřál být jmenován.

Bývalí studenti si ho pamatují

S Rachardžem se setkal při psychologickém pohovoru v roce 2001. Svou cestu do USA si s ním spojil poté, co se o něm dočetl v novinách. „To jméno je tak neobvyklé, že jsem si ho i po těch letech pamatoval. Pochybnosti o tom, zda jde o toho samého člověka, u kterého jsem dělal pohovor, jsem ztratil, když jsem si v novinách přečetl jeho popis. Byl přesný,“ dodal mladík.

Fakt, že ruský agent pracoval několik let v pražském sídle společnosti YFU, potvrdil Právu Martin Langpaul, ředitel občanského sdružení YFU CZ, které s mezinárodní organizací spolupracuje.

„Pamatuji si ho ještě v době, kdy jsem byl student a dělal u něj pohovor. To bylo v roce 1998,“ uvedl Langpaul s tím, že Rachardžo v organizaci působil minimálně do roku 2001.

Kolik přesně let byl ruský špión v YFU zaměstnán, ale netuší. Podle něj jsou však obavy z toho, že by svého postavení mohl zneužít, plané. „Jsme vzdělávací organizace. Neměl přístup k citlivým informacím,“ doplnil Langpaul.

Bublan: Bylo v tom riziko

Podle bývalého šéfa civilní rozvědky a současného předsedy branně-bezpečnostního výboru Sněmovny Františka Bublana (ČSSD) ale práce Rachardža v mezinárodní organizaci zprostředkovávající studentům zahraniční pobyty mohla znamenat riziko.

„Mohl si tam někoho vytipovat na případnou spolupráci. Měl přehled o tom, kdo má jaké schopnosti a co studuje,“ řekl Právu Bublan. Z jeho pohledu však agent musel mít v prvé řadě civilní zaměstnání. „Myslím, že hlavně potřeboval nějaké krytí,“ podotkl Bublan.

Rachardžo se nyní ukrývá v Rusku. Kdyby se vrátil do Česka, hrozilo by mu zřejmě stíhání za špionáž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám