Hlavní obsah

Mladík ubodal taxikáře kapesním nožem, pátrání ho vyhnalo z úkrytu

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žďár nad Sázavou

O tom, jak lze prostřednictvím médií zahnat vraha do úzkých, informovali ve středu na tiskové konferenci kriminalisté z Vysočiny. Zároveň oznámili, že 20letý mladík ze Žďárska, který letos 8. července kapesním nožem ubodal 59letého taxikáře, už čeká na soud ve vazbě. V kraji jde o šestou letošní vraždu.

Foto: Jana Pechová, Právo

Šéf vyšetřování Pavel Kubiš ukazuje vražednou zbraň.

Článek

Ve středu 14. července přijali žďárští policisté oznámení o tom, že bezmála týden stojí na neobvyklém místě za strojírenským učilištěm vůz taxislužby. Když kriminalisté auto ohledali a zjistili v jeho interiéru skvrny od krve, nabyla informace, že rodina řidiče vozu od 8. července postrádá, značně hrozivých rozměrů. Genetická expertíza totiž mezi tím potvrdila, že krev patří nezvěstnému muži.

„Podezření na vraždu sílilo. Postupným vylučováním jednotlivých verzí jsme se dostali na počátku dalšího týdne na stopu skupiny lidí, u nichž se objevily věci, které zmizely z taxíku. V centru pozornosti uvízli dva mladíci, a když jeden z nich podal vysvětlení, které se podařilo potvrdit, víceméně jsme znali jméno vraha. Jenže v té chvíli chybělo tělo oběti a neznali jsme ani pobyt pachatele,“ uvedl šéf vyšetřování Pavel Kubiš.

Vrátil se do místa bydliště

Policisté tak zahájili psychologickou ofenzívu: médiím zaslali fotografii dotyčného s obecným textem, že jej hledají v souvislosti s prověřováním zločinu vraždy.

„Lidé nám volali, že ho tu či tam viděli, třeba předchozí den. Díky tomu jsme jednak my věděli, že nezmizel z regionu, ale zveřejněná fotografie hlavně znamenala, že od něj dali ruce pryč i nejbližší. Do té doby se totiž schovával u známých, které přesvědčoval, že byl pouze svědkem činu,“ uvedl vyšetřovatel. Už v neděli tak deštěm zmáčenému, prochladlému, hladovému a unavenému zločinci nezbylo, než se vrátit do místa bydliště. Tam sklapla klec.

„K činu, který spáchal v Polné za nádražím, se doznal a popsal i místa, kam ukryl tělo a kam odhodil vražednou zbraň. Jediné, v čem se zatím míjíme, je důvod k činu. My se snažíme dokázat, že šlo o zločin předem promyšlený a s úmyslem se obohatit, on tvrdí, že chtěl utéct bez placení a taxikář ho dohonil,“ doplnil Pavel Kubiš.

Taxikáře chladnokrevně zabil

Okolnosti zatím nahrávají policejní verzi: už ve Žďáru n. S. u nádraží si vrah, ač byl jediným pasažérem, nastoupil do zadní části vozu za řidiče. V oznámeném cíli cesty oběti zasadil 10 bodných ran do hrudi a krku, které muže připravily na místě o život, a vozidlo ve finále ještě vykradl. Předtím ještě mrtvolu odvezl na odlehlé místo za obec Hrbov, kde nešťastníka ukryl mezi stromky a zaházel dřevem a trávou, a s autem se vrátil zpět do Žďáru.

Mladík rozhodně není žádné neviňátko. Už jako mladistvý byl odsouzen za tři loupežná přepadení. Nyní mu však hrozí trest podstatně vyšší. Podle kvalifikace spáchaného činu by mohl za mřížemi skončit na 15 až 20 let, případně vyfasovat trest výjimečný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám