Hlavní obsah

Mladík se topil v Olši

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacetiletý muž se v pondělí topil v řece Olši na Karvinsku. Při životě ho udrželi svědci a později i záchranáři, kteří mladíka letecky transportovali do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Článek

Prvotní zpráva zněla, že se pod jezem v Olši ve Věřnovicích topí kolem poledne dítě. Na místo byla vyslána posádka rychlé zdravotnické pomoci z Bohumína, výjezdová skupina s lékařem z Orlové a ke vzletu byl povolán také vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy.

„Záchranáři po příjezdu na místo zjistili, že se nejedná o dítě, ale dvacetiletého muže. Podle svědků se topil několik minut,“ popsal mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Právě svědci vytáhli mladíka, který byl v bezvědomí a nedýchal, z vody na břeh. „Laičtí zachránci podle pokynů operačního střediska zahájili oživovací pokusy a pokračovali v nich až do chvíle, než si postiženého převzali profesionální záchranáři.“

Lékařská posádka pokračovala v resuscitaci spolu s leteckými záchranáři. „Zdravotníci zajistili dýchací cesty a pacienty zaintubovali, následně připojili muže k umělé plicní ventilaci. Při pokračující srdeční masáži a podávání léků se jim podařilo obnovit práci srdce,“ informoval Humpl s tím, záchranáři na místě ošetřili ještě sedmnáctiletého chlapce a stejně starou dívku.

„Oba byli po pobytu ve vodě podchlazení a s drobnými oděrkami. Záchranáři pacienty transportovali na centrální příjem nemocnice v Karviné-Ráji,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám