Hlavní obsah

Dva lupiče v Brně objevili díky Facebooku

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kriminalisté zadrželi dvojici, která koncem června přepadla pět finančních ústavů v Brně - Králově Poli. Celkem mladíci na loupežích vydělali bezmála 120 000 korun. Hrozí jim až deset let vězení. K jejich dopadení pomohla sociální síť Facebook, řekl kriminalista Pavel Kříž.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jedna z výhružných zpráv, kterými se lupiči dožadovali peněz.

Článek

Mravenčí policejní prací se jim podařilo objevit barmanku, která jednoho z lupičů na záznamu bezpečnostních kamer identifikovala jako jednoho známého, jehož profil s její pomocí nakonec policisté našli na sociální síti Facebook. Mladík byl na profilu vyfocen dokonce v témže tričku, které si vzal na jednu z loupeží.

„Oba se už doznali. Podobné útoky jsou vždy velmi rizikové, protože nikdy nevíte, co má ten dotyčný skutečně schované pod kabátem,“ upozornil kriminalista Pavel Kříž.

Při pěti útocích provedených mezi 17. a 28 červnem si přišli celkem na 113 tisíc korun. Klec ale spadla, kriminalisté oba dopadli, a osmnáctiletému pachateli a jeho o rok staršímu kamarádovi nyní hrozí až deset let vězení.

Dvakrát neuspěli

Postup při všech útocích byl vždy totožný. Jeden z mladíků hlídal před bankou a druhý vešel dovnitř. S sebou měl vždy lísteček s napsanou hrozbou. Vzkazy typu „dej peníze a nikomu se nic nestane, mám bombu, dej mi peníze, jinak vyletíme do vzduchu“ fungovaly ve třech případech, dvakrát vyšli loupežníci naprázdno.

Oba bezúspěšné útoky podnikli 25.června. Nejprve zašli na pobočku pošty na Kolaříkově ulici v Brně, kde ale překvapeného lupiče žena za překážkou bez okolků vypoklonkovala. Neúspěch oba mladíky nezlomil a vydali se přes ulici do banky. Neomylně zamířili k bezhotovostní přepážce, kde jim k jejich údivu pracovnice sdělila, že žádné peníze nemá.

To už ale byli kriminalisté lupičům na stopě. Mladíci jsou vyšetřováni na svobodě, soudce u nich totiž neshledal vazební důvody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám