Hlavní obsah

Vítkovští žháři útočili na policejní služebny, netušili, že je už odposlouchávají

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Jen dva měsíce po loňském ohnivém útoku ve Vítkově zaútočili žháři David Vaculík a Ivo Müller na několik policejních stanic v Moravskoslezském kraji pravděpodobně pomocí plechovek nebo sklenic s barvou. Kriminalisté je přitom už tehdy ze žhářství podezírali a při trestné výpravě je i odposlouchávali.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí Ivo Müllera do soudní síně.

Článek

Podle zmocněnce popálené rodiny Markuse Papeho to vyplývá z důkazů, které jsou součástí soudního spisu.

Bizarní útočná akce Vaculíka a Müllera se měla odehrát loni v červnu po celostátním policejním zátahu proti pravicovým extremistům, který vyvolal ostré protesty na tuzemské neonacistické scéně. Vaculík a Müller, jako skalní neonacisté, nezůstali stranou. Jedné červnové noci nastoupili do auta a potřísnili barvou několik policejních služeben.

„Vůbec netušili, že je při tom policie odposlouchává. Policisté tak mohli sledovat útoky na služebny v přímém přenosu,“ řekl zmocněnec popálené rodiny z Vítkova Martus Pape a dodal, že celá akce je zaznamenána v policejních odposleších, kterými soud ukončil červnovou část hlavního líčení. Pokračovat se bude až 6. září.

„Obžalovaný Müller na jednom místě říká Vaculíkovi, že koupil barvu. Z odposlechů pak vyplývá, že dva obžalovaní na několika místech potřísnili policejní budovy," řekl Pape.

Dodal, že policie tento případ nevyšetřovala, protože šlo o pouhý přestupek a zájmem kriminalistů spíše bylo podezřelé nadále sledovat, aby získali důkazy, že stojí právě za útokem ve Vítkově.

Odposlechy, které zaznamenaly útok na policejní stanice, sice nepatří mezi nejzávažnější důkazy proti souzeným žhářům, podle Papeho ale svědčí o morálních kvalitách těchto lidí a o vzájemné propojenosti neonacistické scény.

Reklama

Související témata:

Související články

Anonym vyhrožoval svědkovi v kauze Vítkov

Hned dvakrát vyhrožoval letos 20. května prostřednictvím starosty Otic na Opavsku neznámý muž svědkovi, který pomohl policii s vypátráním žhářů z Vítkova....

Výběr článků

Načítám