Hlavní obsah

K soudu přišla žena, která žháři z Vítkova poskytla mast na popáleniny

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

V hlavním líčení se čtyřmi neonacisty, obžalovanými z rasově motivovaného žhářského útoku ve Vítkově, měla ve středu vypovídat mladá žena, která krátce po požáru poskytla pachatelům hojivou mast pro Davida Vaculíka, jenž si při útoku zápalnou lahví popálil ruku.

Foto: Aleš Honus, Právo

David Vaculík u soudu

Článek

Martina Ondřejková před soudem mluvit odmítla, předseda senátu proto přečetl její výpověď z přípravného řízení.

Ondřejková byla původně mezi zatčenými, protože ji policie podezřívala spolu se čtyřmi žháři z pomoci k tomuto útoku. Toto podezření se ale nepotvrdilo a Ondřejkovou policie propustila. Při svém výslechu tehdy ale mladá žena potvrdila, že ji jeden ze žhářů Jaromír Lukeš krátce po útoku navštívil.

„Po půlnoci zaklepal Jerry na okno. Když jsme se s manželem ptali, proč otravuje tak pozdě, řekl, že potřebuje mast na popáleniny,“ řekla policistům Ondřejková s tím, že v domácí lékárničce našla panthenol a její manžel ho Lukešovi předal.

„Když jsem se manžela ptala, na co tu mast potřeboval, tak mi řekl: Neřeš to,“ dodala Ondřejková, která se podle svých slov se žháři Jaromírem Lukešem a Davidem Vaculíkem znala z extremistických koncertů a demonstrací. Tyto akce navštěvovala spolu se svým manželem, který je aktivním neonacistou.

Poté, co soudce přečetl výpověď svědkyně z přípravného řízení, pokračoval soud v přehrávání odposlechů. Těm ale v soudní síni není vzhledem k jejich nízké kvalitě rozumět. Zvukové záznamy jsou srozumitelné jen za pomoci sluchátek, které obdrželi pouze účastníci řízení.

Novináři si mohli až do úterka pořizovat z jednání pomocí techniky Českého rozhlasu a České televize zvukovou nahrávku, to ale soudce po stížnosti Vaculíkova advokáta v úterý zakázal.

Soud po ukončení středečního jednání odročil líčení na 6. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám