Hlavní obsah

Domácí vězení odsouzený zřejmě nepochopil, teď půjde za mříže natvrdo

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Nekázeň při výkonu alternativního trestu domácího vězení poslala 39letého muže z krkonošského Horního Maršova na osm měsíců za mříže. Muž patrně reprezentuje prvního domácího vězně, jemuž musel soud trest překvalifikovat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Pracovníci probační a mediační služby ho třikrát během prvních zhruba dvou měsíců od začátku trestu, který nastoupil letos v dubnu, nezastihli po osmé hodině večer v místě, kde se měl zdržovat. Podmínky domácího vězení ukládají odsouzeným být v pracovní dny od osmi večer do pěti ráno v místě, které si sami určí, a během víkendů a svátků nepřetržitě, “ přiblížil místopředseda Okresního soudu v Trutnově Vladimír Řezníček.

Zřejmě naprosto nepochopil účel trestu domácího vězení.
Soudce Vladimír Řezníček

Muž odsouzený za opilství za volantem k osmi měsícům doma argumentoval při osobním pohovoru s pracovníky probační a mediační služby omezováním osobní svobody. Úředníkům navíc vyhrožoval. Trest domácího vězení si odsouzený jednoduše vykládal po svém.

„Šlo o paradox, protože dané podmínky domácího vězení zprvu podepsal. Osmiměsíční trest vězení má nastoupit 17. července. Zřejmě naprosto nepochopil účel trestu domácího vězení,“ upřesnil Řezníček.

Jedinou věcí, kterou odsouzený, alespoň podle skromných poznatků probační a mediační služby neporušil, byl po dobu výkonu trestu domácího vězení soudem nařízený absolutní zákaz pití alkoholických nápojů.

Sice doma, zato stále opilá

Podobné štěstí ale neměla žena odsouzená trutnovským soudem taktéž za opilství za volantem do domácího vězení. Tu našli probační úřednici sice v určeném čase vždy řádně doma, ovšem pokaždé takříkajíc totálně na mol. Ženu čeká opakované soudní řízení a patrně nástup do vězení.

„Měla obvykle okolo jedné promile. Soudní verdikt však nelze předjímat,“ podotkl Řezníček.

Soud v Trutnově doposud poslal od letošního ledna, odkdy platí trest domácího vězení, sedět domů trojici odsouzených. Jeden z nich už namísto domácího vězení skončí za mřížemi a druhý to má řádně nahnuté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám