Hlavní obsah

Za týrání těhotné ženy dostal muž 18 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní soud v Praze ve středu zamítl odvolání Rastislava Dunky a za pokus o vraždu těhotné družky jej poslal na 18 let do vězení. Recidivista byl odsouzen za surové týrání, opakovaný pokus o vraždu a šíření nakažlivé choroby. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Barbora Silná, Právo

Rastislava Dunku přivádí eskorta před vynesením rozsudku.

Článek

"Jeho jednání vyjadřuje mimořádný stupeň bezcitnosti," odůvodnil soudce dnešní rozhodnutí s tím, že podle znalců je u Dunky možnost nápravy prakticky vyloučená. Trest, který za tyto činy Dunkovi v dubnu vyměřil Krajský soud v Liberci, proto soud potvrdil a Dunkovo odvolání zamítl.

Dunka podle obžaloby týral třiadvacetiletou ženu z České Lípy, která měla tři děti s předchozím partnerem, čekala s ním čtvrté a Dunka na ni žárlil. Poprvé na ni zaútočil loni v březnu. Mimo jiné ji několikrát topil ve vaně, údajně jí držel hlavu pod vodou i několik minut. Chtěl také, aby vyskočila z okna, a přinutil ji sníst chuchvalec vlasů a zlatý řetízek. Mlátil ji do hlavy a zraněná skončila v nemocnici.

O necelý měsíc později napadl ženu podruhé. Podle žalobců ji bodl dvakrát do zad kuchyňským nožem. Jedna rána směřovala do oblasti srdce, druhá do oblasti míchy. Předtím prý Dunka družku brutálně týral a přinutil ji, ať si vezme pervitin. Musela také vypít polovinu šamponu a sníst kus mýdla. Dunka prý také měl se svou partnerkou častokrát pohlavní styk, přestože věděl, že má hepatitidu typu B.

"Moje svědomí je čisté," uvedl Dunka. Devětadvacetiletý svalnatý muž se přiznal se pouze k bití družky. Na Slovensku, odkud se do Česka přestěhoval v roce 2008, byl soudně trestán pětkrát. Po loňském zatčení uprchl Dunka policistům, ačkoliv ho připoutali k ústřednímu topení. Proto byl dnes k soudu předveden v poutech. Brzy ho ale znovu zadrželi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám