Hlavní obsah

Obhajoba kmotra kmotrů se snaží znevěrohodnit vyšetřovatele

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý den pokračovalo v úterý u pražského městského soudu projednávání případu údajného vora v zakoně (kmotra kmotrů) Andranika Soghojana, který se s dalšími pěti obžalovanými zpovídá z organizování vraždy.

Foto: ČTK

Andranik Soghojan u soudu

Článek

Jeho advokát Julius Kramarič se během líčení snažil znevěrohodnit jednoho z vyšetřujících policistů, který se podílel na dopadení této nejvyšší autority pro ruskojazyčné gangy v ČR.

Kramarič při úterním výslechu utajovaného svědka u soudu uvedl, že jeden z členů vyšetřovacího týmu z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) je sám v jiné kauze obviněn.

Právu tuto informaci potvrdil i šéf ÚOOZ Robert Šlachta s tím, že stíhaný detektiv je až do ukončení vyšetřování postaven mimo službu.

„Zdůrazňuji ale, že věc, kvůli které je stíhán, nemá vůbec nic společného s případem projednávaným aktuálně u soudu,“ zdůraznil Šlachta.

Doplatil na luxusní mercedes

Jak Právo zjistilo, zmíněný kriminalista byl obviněn letos v březnu ze zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí dva roky až deset let vězení.

Podle obvinění loni v květnu zatýkal s kolegy podnikatele z Benešovska, který si údajně chtěl najmout vraha na svého obchodního partnera. Policie při zásahu zabavila jeho luxusní mercedes, v němž se podnikatel snažil zásahovce ujet.

Vůz za téměř tři milióny měl být z pokynu jeho nadřízeného převezen na policejní parkoviště nebo předán oprávněnému majiteli, v tomto případě přítelkyni zadrženého.

Jenže tento policista jej místo toho vydal dvěma mužům, kteří přijeli na místo. Jedním z nich byl i zmíněný obchodní partner, který se měl podle podezření policie stát obětí nájemné vraždy.

Muži se údajně vydávali za vlastníky mercedesu, ale jak se později ukázalo, předložili zřejmě padělané, či dokonce ukradené doklady. Zatčený podnikatel navíc tvrdí, že policista s touto dvojicí spolupracoval.

„Je to stejný policista, který je v obdobném případu stíhán pro poměrně závažný trestný čin a figuruje i v našem případě. Věrohodnost takového policisty, který ve stadiu zahájeného trestního stíhání skutečně spolupracuje s podsvětím, tady hodně pokulhává,“ řekl Právu Kramarič.

Podle Šlachty ale stíhaný policista nehrál žádnou zásadní roli v projednávané kauze vora v zakoně, prý působil jen jako člen vyšetřovacího týmu.

„Byli v něm detektivové od nás, ale i z pražské policejní správy. Sám tento policista nemohl ovlivnit nic,“ poznamenal šéf protimafiánského útvaru.

Odměnu dostala potenciální oběť

Kramarič si přesto stojí na svém, stíhaný policista prý hrál v případu mafiánského bosse důležitou roli.

Byl to totiž on, kdo po údajné domluvě s agentem BIS přivezl na služebnu slyšeného utajovaného svědka, pro soud klíčového. Právě tento svědek totiž dopodrobna policii popsal, kdo stojí za dvěma vražednými útoky z roku 2007, které si podle obžaloby Soghojan objednal.

Jejich obětí měl být arménský podnikatel, který údajně nezaplatil domluvenou částku do společné pokladny ruskojazyčných mafií. Najatý vrah Timur Treťjakov se ovšem dvakrát spletl a po pobodání jiného Arména omylem zastřelil českého řidiče Sazky.

Společnost tehdy vypsala za dopadení vraha půlmiliónovou odměnu. Jak v úterý vyšlo najevo, peníze nakonec skončily v rukou tohoto svědka, který je odevzdal přítelkyni arménského podnikatele, tedy plánované oběti zmíněných útoků.

vor v zakoně

Tímto titulem se označuje hlava zločineckého gangu, tzv. zloděj ze zákona. Zákonem se v tomto případě myslí speciální norma vytvořená zločinci.

Tento člověk je většinou zkušený „mafián", který řídí podsvětí. Podle „zakona“ nesmí být ženatý, mít děti, nesmí být nikde zaměstnán, žije pouze z peněz získaných zločinem. Pojem pochází z ruštiny, na území bývalého SSSR také těchto vorů v zakoně působí nejvíce.

Kromě vedení organizace má leckdy za úkol urovnávat spory mezi zločineckými gangy, případně pomáhat jejich členům a také vychovávat nástupce.

Právě tento Armén prý totiž sám získal informace o tom, kdo jej chtěl zabít. Po dohodě s agentem BIS ale nešel sám vše oznámit policii, nýbrž za sebe poslal onoho utajeného svědka, kterému popsal všechny detaily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám