Hlavní obsah

Za vraždu přítele své matky jde 23letá dívka na 10 let do vězení

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Zlínský krajský soud poslal ve čtvrtek 23letou Michaelu Bačákovou ze Starého Města na Uherskohradišťsku do vězení na deset let. Verdikt si žena vyslechla za vraždu přítele své matky.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Michaela Bačáková v soudní síni

Článek

Loni v listopadu opilá Bačáková bodla 47letého muže nožem v rodinném domku. Napadeného zasáhla i do krku, muž se udusil vdechnutou krví. Rozsudek nabyl právní moci, obžalovaná i státní zástupce se vzdali práva na odvolání.

"Spouštěcím mechanismem byl alkohol. Šlo o přímé jednání ve zlobném afektu. Obžalovaná útočila nožem, nezasadila jen jednu ránu, tudíž musela být srozuměna s tím, že může usmrtit. Následek je neodčinitelný. Je to tragédie pro celou rodinu, zemřelého, obžalovanou, která s tím bude muset žít celý život a nikdy zcela následky svého jednání neodčiní, i pro družku zemřelého a matku obžalované," řekl předseda senátu Radomír Koudela.

Měla jsem strach, že mamce ublíží. Řekla jsem mu, ať je ticho. On zvedl pěst, vzala jsem nůž a stalo se to.
Michaela Bačáková

Bačáková, které hrozilo deset až 15 let vězení, napadla poškozeného poté, co se muž s její matkou a ona se svým přítelem vrátili z restaurace. Podle obžaloby žena zaútočila po hádce s mužem, který údajně dělal hluk v kuchyni. "V úmyslu ho usmrtit mu zasadila kuchyňským nožem tři rány do krku, zad a levé horní končetiny," popsal státní zástupce Leo Foltýn.

Obžalovaná vinu nepopírala. Osudného večera prý v několika restauracích vypila celkem sedm či osm piv a čtyři skleničky tvrdého alkoholu. U soudu uvedla, že poškozený hlasitě nadával její matce.

"Měla jsem strach, že mamce ublíží. Řekla jsem mu, ať je ticho. On zvedl pěst, vzala jsem nůž a stalo se to. Vůbec nevím, proč jsem to udělala. Moc toho lituji. Kdyby to šlo, vrátím to zpátky," řekla Bačáková.

Pokud by matka byla v životě razantnější, k ničemu by nedošlo.
státní zástupce

Podle svědků byl poškozený v opilosti agresivní, když údajně slovně i fyzicky napadal lidi včetně své družky. Podle ní muž v té době často pil alkohol, soužití s ním žena označila za "peklo", když ji údajně i bil. Odejít od něho se ale bála, údajně proto, že by nezvládala platit hypotéku. Žena v prvních okamžicích po činu chtěla vzít vinu místo své dcery na sebe.

"Bylo mi jí líto. Můžu za to já, dlouho jsem to chtěla ukončit," řekla u soudu.

Senát vzal při ukládání trestu neutěšené poměry v rodině v úvahu. Ztotožnil se s návrhem státního zástupce, který požadoval trest kolem deseti let. "Pokud by matka byla v životě razantnější, k ničemu by nedošlo," uvedl v závěrečné řeči Foltýn.

Podle obhájce Jaromíra Kaláče existují v případu okolnosti umožňující uložení trestu dokonce pod dolní hranici sazby. Soud však důvody pro tento postup nenalezl, pouze oproti zvyklostem Bačákovou zařadil do mírnější věznice s ostrahou místo zvýšené ostrahy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám