Hlavní obsah

Soud osvobodil vojáka s vytetovaným nacistickým heslem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strakonice

Strakonický soud ve středu osvobodil vojáka z tamní posádky, jenž měl na zádech vytetovány nacistické symboly. Pětatřicetiletý Vlastimil Kostěnec byl odhalen loni v listopadu při kontrole zaměřené na extremisty v české armádě. V březnu přišel o hodnost a byl z armády propuštěn.

Článek

Líčení začalo v dubnu, kdy soud vyslechl obžalovaného a čtyři svědky, ve středu se zabýval listinnými důkazy. Kostěnec si tetování nechal udělat v roce 2007. Heslo "Mou ctí je věrnost" psané švabachem, které používaly nacistické jednotky SS, si prý vybral na internetu, aniž by věděl, s jakým hnutím je spojován, vypověděl u soudu.

Prý se mu líbil. Nepovažuje se za nacistu nebo extrémistu. Nikdy se prý ani neúčastnil žádných demonstrací nebo koncertů s tímto zaměřením. Kvůli nápisu na zádech ho zadržela vojenská policie, když se účastnil povinného přezkoušení v plavání.

Prsten s nacistickými symboly od otce

Našla u něj i prsten s nacistickými symboly. Ten prý dostal od otce. O závadnosti nápisu na zádech se dozvěděl až od vojenské policie. Do té doby ho na něj nikdo neupozornil. Tetování si kvůli vzniklým problémům nechal změnit.

Svědci u soudu řekli, že u Kostěnce nezaznamenali žádné kázeňské problémy, ani sklony k extremismu nebo rasismu. Jeho nadřízení ho hodnotili jako bezproblémového vojáka. Má i řadu vyznamenání z několika mírových misí. Povinné přezkoušení plavání armáda zorganizovala nikoli kvůli fyzickým prověrkám, ale kvůli snaze odhalit jedince se sklony k extremismu, uvedl vojákův nadřízený.

Kostěnec byl jediný, koho vojenská policie odvedla. Kontrola zaměřená na extremisty byla nařízena poté, co se zjistilo, že dva čeští vojáci v Afghánistánu nosili na helmách symboly SS. Oba byli propuštěni a ztratili nárok na výhody po ukončení služby. Mimo službu byl postaven i jejich velitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám