Hlavní obsah

Doživotní trest za upálení muže v léčebně v Kosmonosích definitivně platí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Doživotní trest za vraždu v areálu psychiatrické léčebny v Kosmonosích na Mladoboleslavsku definitivně platí. Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Mariana Rafaela, který pacienta léčebny zavřel do plastového kontejneru a založil pod ním oheň. Předtím jej ještě připravil o cennosti. ÚS rozhodl bez veřejného jednání.

Foto: Petr Horník, Právo

Soud potvrdil doživotí pro Mariána Rafaela.

Článek

Rafael ve stížnosti tvrdil, že soudy dostatečně neprozkoumaly jeho duševní stav, přestože otázka příčetnosti byla klíčová jak z hlediska výroku o vině, tak určení výše trestu. Znalci se pokusili Rafaela dvakrát vyšetřit, muž ale nespolupracoval.

Proto psychiatři v posudku vycházeli ze starších lékařských zpráv a vyšetření. Podle stížnosti znalci svou snahu vzdali příliš brzy, a tak si ulehčili práci. Ústavní soud námitky Rafaelovy obhajoby považoval za nedůvodné.

Předstírá těžkou retardaci

"Znalci měli k dispozici záznamy o dlouhodobém sledování muže v letech 1983 až 1993 a 2003 až 2005, jakož i zcela aktuální znalecký posudek ze dne 14. ledna 2008," uvedl v usnesení senát se zpravodajkou Michaelou Židlickou. Výsledná expertiza nebyla podle ÚS nedbalá ani nekvalitní.

"Rovněž nutno podotknout, že vrchní soud se při hodnocení duševního stavu stěžovatele nespoléhal pouze na názor znalců, ale hodnotil rovněž chování stěžovatele v průběhu hlavního líčení," podotkli ústavní soudci. Podle znalců je Rafael lehce mentálně retardovaný, využívá ovšem strategii, kdy se snaží předstírat těžkou retardaci a tvrdí, že nic neví a nic si nepamatuje.

Zavřel muže do kontejneru a zapálil ho

Je agresivní a snaží se za každou cenu uspokojit své potřeby bez ohledu na druhé, uvedli odborníci.

Tragická událost se odehrála v únoru 2008. Pacient léčebny Rafael tehdy napadl muže, jenž byl z ústavu právě propuštěn. Muž se prý dříve často chlubil tím, že při odchodu z léčebny dostane větší obnos našetřených peněz. Rafael ten den z ústavu utekl. S propuštěným nejprve popíjel v hospodě, poté mu sebral 24 000 korun, hodinky, stříbrný řetízek i zimní bundu.

Nakonec ho údajně zavřel do plastového kontejneru na odpadky a zapálil pod ním oheň. Víko kontejneru zajistil tak, že se zevnitř nedalo odsunout. Kolem hořícího kontejneru pak podle obžaloby poskakoval a vydával nesrozumitelné skřeky.

V minulosti opakovaně trestaný

Když se kontejner začal naklánět, obestavil ho dalšími kontejnery, aby ho muž uvnitř nemohl překotit a dostat se ven. Oběť zemřela udušením kouřem, na 80 procentech těla měla popáleniny a zažívala před smrtí kruté útrapy.

Rafael už byl v minulosti několikrát soudně trestán. Spáchání vraždy ale popřel a žádný přímý důkaz proti němu neexistoval. Podle něj si vše vymyslely zdravotní sestry, které přiběhly hasit hořící kontejner.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám