Hlavní obsah

Křížená fena zardousila na Zlínsku 23 ovcí a jehňat

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Držková

Pětiletá fenka, kříženec labradora s německým ovčákem, napadla v noci na pondělí v Držkové na Zlínsku stádo ovcí. „Útok nepřežilo třiadvacet ovcí, z toho šest jehňat z 34členného stáda,“ řekla Právu mluvčí krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jana Bartíková. Běsnící fenu se nepodařilo od stáda odehnat, museli ji zastřelit.

Článek

„Ráno se majitel vydal zkontrolovat stádo a naskytl se mu děsný obrázek. Pes napadal další a další zvířata, na volání nereagoval, nedařilo se ho odehnat,“ doplnila Bartíková.

„Bylo to někdy kolem půl sedmé ráno, pastvina je kousek od obce,“ popsal starosta Držkové Jaroslav Šarman. Sám je dlouholetým myslivcem, ale se zuřícím psem si neporadil. Nezbylo mu než psa zastřelit. „Bohužel, ale nešlo to jinak,“ řekl Šarman. Dodal, že už v minulosti se staly případy napadení ovcí, nikdy však pes neútočil tak děsivě.

Některé ovce fenka zardousila, další pokousala. Zranění dalších byla taková, že je musela přivolaná veterinářka utratit.  „Ani u několika dalších ošetřených zvířat není jisté, zda útok psa přežijí,“ dodala policejní mluvčí. Chovatel zatím nevyčíslil způsobenou škodu.

„Podařilo se najít majitele psa, bydlící asi dva kilometry od pastviny. Potvrdili, že zastřelené zvíře patří jim. Údajně jej večer zabezpečili, fenka se ale podhrabala ze svého výběhu ven a utekla,“ sdělila Bartíková. Policisté šetří případ jako přestupek, za který správní orgán může majiteli psa uložit pokutu až 30 000 korun.

K zardoušení sedmi ovcí došlo ve Vizovicích na Zlínsku také loni v červenci. Odborníci z Chráněné krajinné oblasti Beskydy usoudili, že tři berany a čtyři jehňata zabili vlci, kteří se na Zlínsko dostali ze sousedního Vsetínska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám