Hlavní obsah

Nezletilého chlapce téměř ubili mladí Romové

– Teplice
Právo, Karel Otcovský, Šárka Tonarová

Tisíce majitelů emailových adres po celé zemi dostaly do své pošty fotografie ztlučeného třináctiletého chlapce z Duchcova na Teplicku i s děsivým popisem, jak ke krvavým šrámům přišel. Zaútočila na něj dvojice jen o málo starších Romů. Policie je podezírá z rasově motivovaného útoku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Právu to potvrdila policejní mluvčí teplického ředitelství Ilona Novotná. „Použili výhrůžky se znaky rasové nesnášenlivosti. Chlapec utrpěl četná zranění, s nimiž byl hospitalizován v nemocnici,“ uvedla.

K události došlo letos 29. dubna. Třináctiletý hoch se vydal z Duchcova na Teplicku, kde žije v dětském domově, do 30 kilometrů vzdáleného Ústí nad Labem za svou matkou. Protože mu ujel vlak, šel pěšky podél železniční tratě. V polovině trasy, nedaleko nádraží v Krupce - Bohosudově, potkal čtrnáctiletého romského mladíka a jeho o tři roky staršího kamaráda.

Jeho stav byl velmi vážný. Lékaři ho zázračně vrátili do života.
mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra

Chtěli po něm peníze a mobil. Protože nic neměl, dvojice ho zbila. Kromě spousty podlitin a škrábanců po celém těle, mu útočníci údajně roztrhli slezinu, odrazili ledvinu, zlomili dvě žebra, způsobili otřes mozku a přivodili plicní embolii. Pak ho nechali ležet a odešli. Zubožený kluk se připlazil do železniční stanice, jejíž personál přivolal pomoc.

Podle lékařů unikl smrti jen o vlásek. „Jeho stav byl velmi vážný. Lékaři ho zázračně vrátili do života,“ řekl Právu mluvčí společnosti Krajská zdravotní Jiří Vondra. Pacient podle něj strávil tři dny na jednotce intenzivní a resuscitační péče dětské kliniky, poté byl přeložen na jednotku intermediální péče a následně na dětskou chirurgii.

Trvalé následky mít nebude

„Dnes byl z nemocnice propuštěn. Naštěstí nebude mít trvalé následky,“ poznamenal Vondra.

Policistům se oba agresory podařilo brzy po činu zadržet. „Starším je 17letý mladík. Byl obviněn z loupeže a těžkého ublížení na zdraví z důvodu rasové či etnické nesnášenlivosti a v současné době je umístěn v litoměřické vazební věznici,“ uvedla Novotná.

O nezletilém pachateli bude rozhodovat soud

Druhý pachatel je nezletilý a o opatření pro něj bude rozhodovat soud ve spolupráci oddělením sociální a právní ochrany dětí teplického magistrátu. Na rozhodnutí čeká v Diagnostickém ústavu pro děti a mládež v Liberci.

Na citlivé téma okamžitě zareagovaly extrémistické servery, ale také lidé, kterým není osud oběti brutálního útoku lhostejný. Na sociální síti Facebook se pro Patrika organizuje finanční sbírka, končí v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám