Hlavní obsah

Za pokus o vraždu v partnerském trojúhelníku hrozí muži 15 let vězení

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Kvůli pokusu vraždy stanul v pondělí před senátem Krajského soudu v Hradci Králové osmačtyřicetiletý Ladislav Pešta z Pardubic. Před loňskými vánocemi málem při rvačce zabil svého známého. Jak vyplynulo z vyšetřování, za konfliktem byl partnerský trojúhelník.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Soudní stráž odemyká pouta obžalovanému Ladislavu Peštovi.

Článek

Pešta má dceru s jistou ženou, která ale dříve žila s poškozeným mužem, se kterým má dva syny. Pešta k ní chodil navštěvovat dceru a druhý muž své děti, což bylo příčinou svárů a zřejmě i žárlivosti. Občas se k tomu přidal alkohol a tato kombinace byla pravděpodobně klíčová pro události z 20. prosince. Oba sokové se servali na chodbě před bytem matky jejich dětí, přičemž Pešta původně pěstní konflikt ukončil tím, že tasil nůž.

Pobodaný muž měl štěstí, že útok přežil. Pešta ho opakovaně bodl do krku, hrudníku a břicha, čímž mu způsobil mj. poranění krční žíly, zranění levé plíce a bodnořezná zranění břicha a ruky. „Poškozený byl bezprostředně ohrožen na životě a k jeho smrti nedošlo jen díky rychlému lékařskému zákroku,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Pomoc zraněnému přivolal Pešta. U soudu nezapíral, popsal napjatou situaci, která mezi ním a poškozeným panovala několik let. Odmítl ale, že by chtěl svému sokovi přivodit smrt. „Vůbec nevím, jak se stalo, že jsem ho bodl,“ řekl soudu.

Peštův sok soud překvapil

Mírné překvapení v soudní síni způsobil příchod Peštova soka. Bylo zřejmé, že patří do zcela odlišné váhové kategorie. Je o dobrých čtyřicet kilogramů lehčí než obžalovaný a rozhodně nepůsobil dojmem, že by skoro metrákový Pešta musel k vítězství v pranici použít nůž. Ukázalo se ale, že to byl právě pozdější poškozený, kdo zaútočil jako první.

„Udeřil Láďu do obličeje tak silně, že ten narazil hlavou do zdi. Pak Láďa ležel na zemi a poškozený do něho mlátil,“ uvedla do policejního protokolu žena, která byla přímou svědkyní události.

„Jsem šťastný, že jsem to přežil. Nechci to už dál rozmazávat, zastavte to, chci to stáhnout, moc vás prosím, ušetřte mě toho, stejně si nic nepamatuju,“ prosil poškozený a nakonec se rozplakal. „Chtěl jsem jen před Peštou chránit svoje děti,“ vzlykal.

Rozsudek má padnout v úterý. Pokud bude Peštovi vina prokázaná, mohl by být potrestán až patnáctiletým vězením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám