Hlavní obsah

Na Zlínsku hořela stáj, v níž byli koně

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Rozsáhlý požár zničil v pátek časně ráno maštal a hospodářské budovy u rodinného domu v obci Klečůvka na Zlínsku. Ze stáje se naštěstí podařilo včas vyvést do bezpečí okolní zahrady pět koní. Mezi nimi byla i kobyla, která byla před porodem hříběte.

Článek

„Požár byl nahlášen krátce po třetí hodině ráno. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze Zlína a dobrovolní z Klečůvky a Želechovic,“ řekl Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Požár zjistil podle něj známý majitele, který chodil do stáje kontrolovat každé dvě hodiny kobylu ve vysokém stadiu březosti. „Po otevření hospodářské budovy si všiml požáru, který se také snažil hasit a sám oznámil událost na tísňovou linku. Podařilo se mu vzbudit majitele a včas také vyvést koně. Rychle se rozšiřující požár byl ale nad jejich síly,“ uvedl Mitáček.

Požár podle něj prostoupil přes strop hospodářských budov a zasáhl také větší část střechy. Jeho celková likvidace byla velitelem zásahu hlášena až po šesté hodině ranní. Během likvidačních prací museli hasiči strhnout část zničené střešní konstrukce i stropy. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Už druhý požár s podobnou příčinou

Oheň způsobil škody za půl miliónu korun, hasičům se však podařilo uchránit další majetek asi za tři milióny korun. „Jako příčina vzniku požáru byla zjištěna technická závada na starém vedení elektroinstalace,“ konstatoval Mitáček.

V krátké době jde podle něj už o druhý případ rozsáhlého požáru s touto závadou na Zlínsku. „Pozitivním zjištěním naopak byla pevná zeď oddělující hospodářskou a obytnou část domu. Funkce takových požárních zdí je při podobných požárech nenahraditelná a dokáže uchránit značný majetek,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám