Hlavní obsah

Žaloba: Muže rušila hlasitá hudba, tak šel vyvraždit sousedy

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov

V obrovskou rodinnou tragédii se proměnil pobyt staršího manželského páru loni na sklonku září v jejich chatě na Prostějovsku. Opilý soused, kterého rušila hlasitá hudba, si podle obžaloby vzal nůž a rozhodl se zjednat si pořádek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Miroslav Mareš (uprostřed) se svým obhájcem Richardem Novákem.

Článek

Po několikaminutovém řádění skončili oba manželé těžce pobodaní, muž posléze v nemocnici svým zraněním podlehl. Útočník ale vtrhl do špatné chaty.

Nyní stanul Miroslav Mareš před brněnským Krajským soudem, kde se zpovídá z pokusu vraždy a hrozí mu až 15 let vězení.

„Nechtěl jsem je zabít, celý den jsem pracoval na chatě a pil alkohol. Večer jsem byl ještě v hospodě. Okolo půlnoci mě rušila hlasitá hudba, hodně mě to naštvalo a chtěl jsem tam udělat pořádek. Vzal jsem si nůž, abych je postrašil. Měl jsem představu, že půjdu k lesu, odkud šel ten hluk, místo toho jsem ale zabouchal na dveře u chaty. Vylezl chlap, chtěl jsem na něj zakřičet, ale místo toho jsem ho bodl nožem do břicha a tlačil jsem ho před sebou. Pak jsem uviděl tu paní, tak jsem se po ní taky nožem ohnal,“ řekl na policii Mareš, který u soudu odmítl vypovídat.

Po činu si prý uvědomil co provedl a chtěl se ve své chatě zapálit. Mezitím ale dorazil jeho otec, který jej donutil vydat se policistům, kteří v chatové oblasti už po možném útočníkovi pátrali.

Zemřel dva dny před Vánoci 2009

Jen těžko se před soudem vzpomínalo na prožité hrůzy napadené ženě. „Někdo ten večer hrozně zabouchal na dveře, já se bála, ale manžel šel otevřít. Uslyšela jsem hluk a nakoukla do chodby, tam stál muž s nožem a jak mě uviděl, hned se na mě vrhl a začal bodat. Myslela jsem, že umírám. Ještě jsem viděla, jak poté srazil manžela na zem a bodal ho do břicha, vůbec neměl šanci se nějak bránit. Pak jsem vyběhla ven a volala jsem o pomoc,“ tichým hlasem vyprávěla u soudu žena, které rychle přispěchali na pomoc mladí lidé z nedaleké chaty, kteří tak halasně oslavovali.

Pobodaný muž trpěl rakovinou a oslabený organismus po týdnech v nemocnici a několika operacích prohrál boj s otravou krve po zánětu pobřišnice. Zemřel dva dny před Vánoci 2009. Rozsudek nad Marešem by mohla soudkyně Halina Černá vynést ve středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám