Hlavní obsah

Při daňových podvodech s naftou už mizí i celé kamióny

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští celníci se v posledních měsících zaměřili na nový způsob, kterým se organizované skupiny po celé Evropské unii snaží obejít placení spotřební daně za pohonné hmoty. Podvodníci tak chtějí ušetřit milióny. Vše vypadá na oko legálně. Cisterna plná nafty vyjede z jedné země EU, ale do cílového státu nedorazí. Z dohledu úřadů zmizí cestou kvůli otevřeným hranicím v nějaké tranzitní zemi, kde pak většinou skončí i její náklad.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Původní papírový adresát je fiktivní, takže nelze zpětně dohledat, kdo by měl za pohonné hmoty zaplatit spotřební daň. „Zboží se pak nelegálně prodá do čerpacích stanic. Je to organizovaná trestná činnost, na které určitě participují i lidé z ČR,“ řekl Právu mluvčí celní správy Jiří Barták. Podle něj v Česku takto měly zmizet už desítky kamiónů. Problém se ale týká i Polska, Slovenska a okolních států.

V posledních dvou týdnech celníci v rámci akce Petrol zkontrolovali téměř dva tisíce aut směřujících z Rakouska či Německa. A výsledek se dostavil.

„Zadrželi jsme šest vozidel s více než sto tisíci litry benzínu, nafty či lehkých topných olejů, přičemž únik na spotřební dani by činil téměř 1,2 miliónu korun,“ upřesnil Barták s tím, že ve věci už běží trestní řízení. Zabavené pohonné hmoty prý měly standardní kvalitu.

Podle něj řidiči těchto kamiónů vůbec nevěděli, kde je jejich cílová stanice. „Informace o skutečném místě vykládky měli získat až telefonicky během cesty,“ podotkl Barták.

Doplnil, že od ledna už takto celníci zabavili 31 cisteren a 650 tisíc litrů pohonných hmot, které neměly skončit v původním místě určení. Zabránili tak celnímu úniku 6,5 miliónu korun.

Od dubna jim k hledání těchto aut pomáhá celoevropský systém, který elektronicky sleduje pohyby jednotlivých dodávek zboží (alkoholu, cigaret a pohonných hmot).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám