Hlavní obsah

Za bodnutí nožem do ženy dostal muž pět let

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

S pětiletým trestem za těžké ublížení na zdraví odešel v pondělí od plzeňského krajského soudu 47letý bezdomovec Petr Steiner z Plzně. Rozsudek zatím není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Petr Steiner svoji vinu před soudem popíral.

Článek

Podle soudu muž 18. prosince 2008 v polorozpadlém domku v Radobyčicích u Plzně, který obývala skupina bezdomovců, po předchozí slovní rozepři prudkým výpadem bodl nožem 48letou ženu. Ta utrpěla těžké zranění a byla přímo ohrožena na životě.

Steiner po celou dobu svoji vinu popíral s tím, že s poškozenou měli dobrý vztah, ale o tom, jak k jejímu zranění došlo, nic nevěděl.

Dokazování v případu bylo složité vzhledem k místu činu a komunitě lidí bez domova. Velkou roli sehrál alkohol. Hlavním důkazem byla výpověď zraněné ženy, i když množství jí vypitého alkoholu vzbuzovalo pochybnosti. Podle znalců je ale její výpověď věrohodná.

Navíc ji doplňovaly i výpovědi dalších svědků a také nůž, který měl u sebe žalovaný a na němž byly nalezeny stopy krve bodnuté ženy. „Protože nebyl prokázán úmysl žalovaného poškozenou usmrtit, kvalifikoval soud čin jako ublížení na zdraví,“ uvedl v odůvodnění předseda senátu Milan Štejr.

Žalovanému totiž hrozilo, že jeho čin bude překvalifikován na pokus o vraždu, kdy by byl souzen jako zvlášť nebezpečný recidivista, neboť v minulosti po rvačce s ním zemřel muž.

Reklama

Výběr článků

Načítám