Hlavní obsah

Inspekce odhalila dva úplatné policisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policejní inspekce navrhla obvinit dvojici pražských policistů. Podezírá je ze zneužití pravomoci veřejného činitele a braní úplatků. Policisté měli přijmout peníze za to, že nebudou stíhat řidiče, který při dopravní nehodě těžce zranil chodkyni a z místa havárie ujel. Ve středu o tom informovala mluvčí inspekce Martina Lídlová, která zároveň potvrdila, že případ souvisí s úterním zatýkáním na magistrátu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Dnešního dne byla po ročním šetření ukončena akce Evita, při které se podařilo zadokumentovat předání finančního úplatku policistům prostřednictvím civilních osob," uvedla Lídlová. Inspekce policie proto navrhla, aby byli stíháni kromě policistů i tři další lidé.

Inspekce předala případ Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1. Zároveň informovala ředitele pražských policistů o zadržení dvou jeho podřízených.

Inspekce policie už v úterý v budově pražského magistrátu zadržela šéfa odboru dopravních přestupků Zbyňka Bernata. Lídlová potvrdila, že spolu oba případy souvisí. [celá zpráva]

Inspekce již letos navrhla obvinit také další dva pražské policisty. Důstojník Zdeněk Bašný je podezřelý ze zneužití pravomoci veřejného činitele a zneužití peněz pro informátory. Policista Petr Janura údajně ovlivňoval a zastrašoval svědky tak, aby vypovídali v Bašného prospěch.[celá zpráva]

Inspekce loni odhalila 264 policistů podezřelých ze spáchání trestného činu. Je to o 4,2 procenta více než v předchozím roce, kdy její předchůdkyně, Inspekce ministra vnitra, navrhla obvinit 253 příslušníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám