Hlavní obsah

Celníci odhalili v příhraničí falešné lahve sektu

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Falešné lahve sektu odhalili celníci při kontrolách tržnic a kamenných obchodů v západočeském příhraničí. Konkrétně se jedná o padělky šumivého vína Krimskoe Igristoe.

Článek

„Největší výskyt falešného sektu celníci zaznamenali na Chebsku a Karlovarsku, kde  ve 12 prodejních místech zajistili přes tři stovky lahví. Jedná se o bílé i červené víno o obsahu 0,7 nebo 1,5 litru,“ řekla mluvčí Celního ředitelství v Plzni Jitka Blahutová.

Podle ní stejný poznatek mají i jihočeští celníci. „Ti doposud zajistili 68 lahví podezřelého sektu v kamenných obchodech ve Strážném a v Českých Budějovicích,“ upřesnila Blahutová. Celníci se opírají o odborný posudek, ze kterého vyplývá, že zajištěné láhve jsou padělky.

„Znalci zjistili celou řada rozdílů na etiketách originálu a padělků. Co je obsahem láhví budeme znát až po laboratorní expertíze,“ uvedla dále mluvčí. Jak dodala, zákazník může falešný sekt rozpoznat podle několika atributů.

Padělek má na hlavní etiketě v dolní části pod nápisem v azbuce vytištěn doplňující název v chybné podobě, konkrétně je v nápisu písmenko Y navíc. Místo Krimskoe Igristoe je na etiketě padělku Krimskoye Igristoe. A dále padělek nemá na hlavní etiketě ochranný prvek – hologram. Ten tvoří pět přes sebe v řadě položených penízků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám