Hlavní obsah

Třem policistům, kteří řídili zásah u Malhockých, hrozí rok vězení

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Třem jihočeským policistům, kteří řídili zásah hlídky v rodině Malhockých v noc vraždy manželů, hrozí rok vězení. Českobudějovický státní zástupce Josef Richter je na návrh policejní inspekce začal stíhat pro přečin maření úkolů úřední osoby z nedbalosti.

Článek

„V minulých dnech jsem obvinil tři policisty, kteří rozhodovali v noc vraždy o postupu policistů v terénu,“ sdělil Právu v pátek Richter. Z vraždy hudebníka Pavla Malhockého a jeho ženy Jany je obviněný její syn z prvního manželství Jan Heidinger, který rodinu ohrožoval asi dvě hodiny před vraždou. Policejní hlídka přijela na místo, ale byla zřejmě odvolána nyní obviněnými policisty.

Heidinger se tak ještě po půlnoci 11. února vrátil. Proti matce prý použil střelnou zbraň a Malhockého pobodal nožem. Nyní je na psychiatrickém oddělení brněnské vazební věznice.

Trest však čeká i dalších pět jihočeských policistů, kteří pochybili podle inspekce i Odboru vnitřní kontroly jihočeské policie. „Krajský ředitel nařídil příslušnému služebnímu funkcionáři zahájit s policisty kázeňské šetření,“ řekl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Konflikt špatně šetřili i dříve

Policisté tak mohou přijít o část platu, může jim být snížena hodnost, což by v případě, že mají nejnižší, znamenalo i propuštění od policie. Jak se Právu podařilo zjistit, nesplnili své povinnosti už během vyšetřování loňských konfliktů mezi Heidingerem a Malhockými.

Chybu v kauze Malhockých udělala podle nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké také žalobkyně, pro kterou navrhuje kárné řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám