Hlavní obsah

Na Jihlavsku havaroval kamión, prasata z něj se rozutekla

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava
Aktualizováno

Dopravní komplikace na značnou část dne způsobila v úterý na hlavním tahu mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou havárie kamiónu s prasaty. Přes 200 zvířat jateční velikosti totiž využilo nečekané svobody a rozptýlilo se po okolních polích. Samotné vyproštění havarovaného vozu tak znamenalo pouze zanedbatelnou část náročné práce.

Článek

Vůz s 209 čuníky o individuální váze kolem 130 kg vyrazil ráno z Matějova na Žďársku směrem ke kosteleckým jatkám. Dojel ale jen mezi obce Zhoř a Jamné, kde se kolem půl osmé v úzkém úseku plném zatáček utrhla pod těžkým nákladem krajnice. Prasečí ‚panelák‘ na kolečkách skončil pod silnicí v poli převrácený na bok.

„Zasahují tu tři jednotky hasičů, součtem 16 chlapů. Zabýváme se hlavně vyproštěním zvířat,“ shrnul náročnou směnu velitel zásahu z profesionální jednotky Krajského HZS Vysočina Zdeněk Vala.

Za jeho dohledu se skupiny v modrých uniformách snažily jednak donutit vystrašená prasata, uvízlá v převráceném voze, aby opustila dočasné vězení, ale rovněž vytahovaly uhynulé a poraněné kusy. Naháněčům pak hasiči pomáhali také dostat vepře soustředěné do provizorní ohrady na palubu náhradní přepravy.

„Nechce se jim. Před smrtí se paradoxně mají nejlépe,“ usmál se Božek Vejmelka z Krajské veterinární správy. „V životě se neproběhli, celý život strávili na betonu. A teď si tu i zaryjí,“ přehlédl obrovský lán se skupinkami potulujících se prasat.

Foto: Jana Pechová, Právo

„Na konečnou bilanci je zatím brzy, počet uhynulých kusů odhaduji zatím na 20 a zhruba 50 dalších se bude muset utratit. Zdravé kusy ale ještě dnes dorazí do původně určeného cíle,“ uvedl další zástupce veterinární správy Jan Bořil.

Dopravu v daném úseku řídí policisté. K havárii totiž došlo v kopci v nepříliš přehledném úseku a potřebná technika zabírala vždy minimálně jeden jízdní pruh.

Foto: Jana Pechová, Právo

Foto: Jana Pechová, Právo

Foto: Jana Pechová, Právo

Foto: Jana Pechová, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám