Hlavní obsah

Zastupitel za zelené nestihl uskočit před vlakem

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

O život přišel ve středu před osmou hodinou ráno po střetu s osobním vlakem karlovarský zastupitel Pavel Žlebek (Strana zelených). K nehodě došlo nedaleko jeho rodinného domu u viaduktu v Třeboňské ulici v Karlových Varech. Podle šetření policie došlo k nehodě nešťastnou náhodou.

Foto: Sokol Jan, ČTK

Neštěstí se stalo v úseku mezi karlovarským Horním nádražím a čtvrtí Stará Role, v místě nazývaném Myší díra.

Článek

Žlebek vešel totiž na trať zrovna ve chvíli, kdy se ze zatáčky přiřítil osobní vlak, před kterým nestačil uskočit.

„Příčinou nehody byla nešťastná náhoda,“ uvedl mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta. „Určitě se nejednalo o sebevraždu,“ vyloučil mluvčí. „Muž byl na místě nehody mrtvý,“ uvedl mluvčí karlovarské krajské záchranky Lukáš Hutta.

Když uviděl před sebou ze zatáčky vyjíždějící vlak, tak jakoby v šoku zcepeněl. Vypadalo to, že v tu chvíli prostě zaváhal, zda - li se má vrátit na pěšinu nebo přeběhnout na druhou stranu na můstek.
zdroj Práva

„Lékař už mohl jen konstatovat smrt,“ dodal s tím, že k nehodě došlo u tzv. Myší díry, tedy u železničního viaduktu mezi karlovarskou čtvrtí Stará Role a sídlištěm Čankovská.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Vyšetřovatelé a hasiči na místě neštěstí

Podle svědka, který zná výpověď strojvedoucího, došlo k nehodě kvůli Žlebkově nepozornosti. „Strojvůdce popisoval, jak Žlebek vyšel na trať po pěšině, která k ní vedla mezi stromky,“ uvedl pro Právo dobře informovaný zdroj.

„Když uviděl před sebou ze zatáčky vyjíždějící vlak, tak jakoby v šoku zcepeněl. Vypadalo to, že v tu chvíli prostě zaváhal, zda - li se má vrátit na pěšinu nebo přeběhnout na druhou stranu na můstek. A to se mu stalo osudným,“ dodal zdroj Práva.

„Mám se srážkou s vlakem osobní zkušenosti. Mohu vám potvrdit, že když se před Vámi rozjetý vlak nečekaně objeví, nevíte v tom překvapení, co máte dělat a jakoby zkameníte,“ komentoval Valenta.

Podle náměstka generálního ředitele Drážní inspekce Jana Kučery nenesou za Žlebkovu smrt odpovědnost dráhy. „Osoba se pohybovala v místech železniční tratě, kde podle zákona nemá co dělat,“ uvedl Kučera, podle kterého se letos jedná v ČR již o 38. střet osoby s vlakem.

Foto: Právo

Karlovarský zastupitel Pavel Žlebek (Strana zelených)

Žlebek skončil pod koly osobního vlaku jedoucího z Klášterce do Chebu v 7:47. Kvůli nehodě byla částečně zastavena doprava. „Provoz na železnici ve směru mezi Karlovými Vary a Sokolovem byl na jedné ze dvou kolejí do 10:20 zastaven,“ uvedl ředitel karlovarského krajského centra Českých drah Vladimír Omelka.

„Ve vlaku nebyl při nehodě nikdo zraněn,“ uvedla mluvčí karlovarských krajských hasičů Alena Ryvolová.

Šestašedesátiletý Žlebek pracoval na magistrátu jako jeden ze tří uvolněných zastupitelů a na starost měl strategické plánování související hlavně se životním prostředím. Žlebek řadu let působil jako předseda Strany zelených v Karlovarském kraji.

„Ještě v úterý odpoledne byl přítomen jednání městské rady, kde jsme například projednávali jeho návrhy na podporu podnikání,“ uvedl karlovarský primátor Werner Hauptmann (ODS).

„Je to hrozná smrt a pro mě osobně opravdový šok,“ dodal s tím, že vedení města vyslovilo pozůstalým upřímnou soustrast. Na budově magistrátu již byla vyvěšena černá vlajka. „Kondolence bude připojena na webových stránkách města,“ dodal primátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám