Hlavní obsah

Soud poslal do vazby muže, který pronásledoval svou expřítelkyni

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

První člověk podezřelý z nebezpečného pronásledování je stíhán vazebně v Brně. Celkem je v tomto městě od 1. ledna, kdy začal zákon o stalkingu platit, prošetřováno v souvislosti s podezřením z tohoto trestného činu šest osob. Je mezi nimi také žena, která pronásleduje muže.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kriminalistka Andrea Kornetová s ulomenou nohou od stolu, kterou mlátil za stalking vazebně stíhaný muž v Brně svoji družku.

Článek

Do vazby byl kvůli možnému pokračování v trestné činnosti dán čtyřiadvacetiletý cizinec, který psychicky i fyzicky týral svoji bývalou družku.

Protože s útoky začal ještě v době, kdy žil s přítelkyní v jedné domácnosti, hrozí mu za týrání osoby ve společném bytě až osm let vězení. Za prokázané samotné pronásledování je trest nejvýše pouze jeden rok, což kriminalisté považují za hodně nedostatečné.

„Případ přitom zpočátku vyhlížel jako útok opilého hosta v jednom z barů v centru města na servírku. Muž ji napadl, udeřil a ještě jí vyhrožoval zabitím. Během vyšetřování se však ukázalo, že bití, vyhrožování, ponižování, psychický i fyzický teror trvá už delší dobu,“ uvedla kriminalistka Andrea Kornetová.

Kvůli rozchodu ji bil

Mladý muž snad nejhůře s družkou zacházel loni v prosinci, kdy mu oznámila, že se rozejdou. To ji mimo „běžného“ bití zmlátil i ulomenou nohou od stolu.

Ani to mu nestačilo a po rozchodu ji začal pronásledovat na ulici, na pracovišti, denně ji i padesátkrát telefonoval, často ze zapůjčených telefonů. „Muž bude podroben vyšetření soudními znalci, o zkoumání psychologa jsme však požádali také v případě jeho oběti, abychom mohli zjistit, jak velmi narušil psychiku ženy, která už žila v jednom kuse ve strachu,“ doplnil vyšetřující policista Marián Hřib.

Zhrzený milenec se svými výstupy snažil získat zpět ztracenou lásku a zjevně se také mstil za ponížení z rozchodu, které nedokázal díky své povaze unést.

Klient banky se zbláznil do zaměstnankyně

Ještě ukázkovější příklad chorobného a nebezpečného pronásledování představuje případ klienta jednoho menšího peněžního ústavu. Ten se při vyřizování půjčky doslova zbláznil do pracovnice, která s ním smlouvu na počátku roku uzavírala a od té doby jí nepřestal pronásledovat. Zpočátku to vypadlo jako ve špatném filmu a na první pohled nevinně.

Denně vysedával před přepážkou a vydržel to i několik hodin. Často beze slova. Jen pozorně sledoval každý pohyb dvaapadesátileté ženy, kterou si tolik oblíbil. Pak mu pouhé pozorování přestalo stačit.

Dámu oslovoval na ulici, na pracovišti, chtěl dokonce i k ní domů. Chtěl vidět, jak vypadá její rodina. Denně jí posílal několik desítek elektronických zpráv.

Pak přitvrdil. Podle policistů jí v kanceláři, když byla sama, začal líčit oplzlé sexuální zážitky s údajně nezletilými dívkami a popisovat různé sexuální praktiky. Když ho začala vyhazovat sprostě nadával, mlátil s nábytkem. Žena požádala o pomoc policii.

„Hrubián si byl velmi dobře vědom svého nezákonného chování. Již na první schůzku přišel okamžitě se svým právním zástupcem a odmítl vypovídat. Je však pravda, že od té doby, co jsme případ začali vyšetřovat, pronásledování zatím zanechal,“ doplnila vedoucí skupiny domácího násilí Alena Skoumalová z policie Brno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám