Hlavní obsah

V únoru zahynulo na železnici 18 osob

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Během letošního února vlaky v České republice srazily a usmrtily 14 osob, další čtyři lidé zahynuli při 31 nehodách na železničních přejezdech.

Článek

Čísla jsou podobná jako v lednu, kdy na kolejích vyhaslo 21 životů - 14 při sražení člověka vlakem, sedm na železničních přejezdech. Celkem tak od začátku roku zahynulo na železnici 39 osob.

To je v porovnání se stejným obdobím loňského roku, kdy zemřelo 29 osob, nárůst o více než jednu třetinu. V lednu a únoru 2009 vlaky srazily 37 osob, z nichž 28 zahynulo a devět utrpělo zranění.

Smutný začátek března

Oproti roku 2009 jde o nárůst 28 procent v počtu sražených osob. Za prvních 59 dní roku 2009 zahynulo totiž při tomto druhu mimořádných událostí 25 osob a další čtyři byly zraněny.

Smutná bilance pokračuje i v březnu 2010. V pondělí ráno zahynula poblíž Lovosic pod koly rychlíku 66letá žena. Na železničních přejezdech se letos v lednu a v únoru stalo 67 střetů vlaků s motoristy.

Počet mrtvých narostl o 175 procent

"Zahynulo 11 osob a dalších 21 bylo zraněno. Ve srovnání s předchozím rokem jde tedy o nárůst 175% v počtu usmrcených, 110% v počtu zraněných a 81% v počtu nehod na přejezdech," řekl Jan Kučera z Drážní inspekce.

I toto pondělí již má svou nehodu na železničním přejezdu. V Olomouci se osobní vlak střetl s osobním automobilem v době, kdy výstražná světla blikala. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám