Hlavní obsah

Muž dostal za znásilnění 12 let, pak půjde do ústavu

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na dvanáct let odsoudil Krajský soud v Ostravě za znásilnění a loupež třiačtyřicetiletého Jana Szymala z Karviné. Ten loni v květnu v Orlové znásilnil a oloupil o dvacet let mladší ženu. Po uplynutí trestu bude zavřen do detenčního ústavu, kde může strávit zbytek života.

Článek

Násilník jel 26. května z Karviné za sestrou na kole opilý. Mezi 8.30 a 10 hodinou, poblíž podchodu pod hlavní cestou v Orlové, si vyhlédl mladou ženu, která šla okolo. „Nejprve ji chtěl oloupit, ale v okamžiku, kdy povalil ženu na zem, rozhodl se také sexuálně uspokojit,“ popsala státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Oběť se bránila, pokoušela se křičet, Szymala jí ale zakryl ústa. „Na zemi jsem byl mimo, úplně jsem přestal myslet,“ vysvětloval krátce po svém zadržením policistům.

Tvrdil, že ho mrzí, co se stalo. U soudu odmítl Szymala vypovídat. Z jeho čtené výpovědi ale například vyplynulo i to, že v době, kdy ženu znásilňoval, projížděli na kolech městští strážníci a prošlo i pár lidí. Nikdo se ale nezastavil, aby dívce pomohl. Szymala také přiznal, že po uspokojení vzal ženě mobil. Prý proto, aby nezavolala policii.

Znásilněním utrpěla žena posttraumatický šok, delší dobu po činu trpěla poruchami spánku, depresemi, sebeobviňováním. Od září do poloviny října byla dokonce kvůli špatnému psychickému stavu hospitalizována v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám