Hlavní obsah

Falešná diplomatka má jít na 4,5 roku sedět za podvody

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Na čtyři a půl roku za mříže poslal v pátek dopoledne karlovarský okresní soud 36letou Češku Gianninu Marii Gubettiniovou, která se mimo jiné při svých podvodech neprávem vydávala za diplomatku exotické africké země Guinea Bissau. Gubettiniová si ponechala osmidenní lhůtu, v které se proti rozsudku může odvolat ke Krajskému soudu v Plzni.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Giannina Marie Gubettini a její ostraha v pátek u karlovarského okresního soudu.

Článek

„Za trestný čin podvodu se obžalovaná odsuzuje ke 4,5 letům odnětí svobody do věznice s ostrahou,“ uvedl karlovarský soudce Jan Hostaš s tím, že Gubettiniová je navíc povinna zaplatit škodu ve výši zhruba dvou miliónů korun, kterou od roku 2006 obětím svých celkem devíti podvodů způsobila.

Vědomě vystupovala jako diplomatický zástupce státu Guinea - Bissau.
soudce

„Vědomě vystupovala jako diplomatický zástupce státu Guinea - Bissau,“ uvedl soudce, podle kterého v jednom z těchto podvodů vylákala téměř milión korun po firmě, které přislíbila účast ve výběrovém řízení na výstavbu školy ve zmiňované africké zemi.

„Byla to jen záminka k vylákání peněz, které pak postupně vybrala a užila pro svou vlastní potřebu,“ uvedl soudce. Dalšímu podnikateli například přislíbila založení firmy ve Velké Británii, za což si vyúčtovala 30 tisíc korun, ale žádnou firmu nikdy nezaložila.

Osm pokusů o výměnu advokáta

„Ponecháváme si lhůtu na odvolání proti rozsudku,“ uvedl advokát odsouzené Pavel Grüner. Gubettiniová ještě před rozsudkem žádala předvolání dalších asi čtyřiceti svědků, chtěla vrátit soudem zabavené věci, které chtěla využít ke své obhajobě, požadovala už poosmé vyměnit svého advokáta a také soudce, kterého označila za „extrémně podjatého.“

To vše ale soudce odmítl, protože o to vše žádala už dříve a soud ji ve většině požadavků vyhověl.

Reklama

Výběr článků

Načítám