Hlavní obsah

Policisté hledali vraha z Budějovic chvíli před činem, ovšem jinde

– České Budějovice • Aktualizováno
Právo, Pavel Orholz, Petr Pokorný

Manželský pár z Českých Budějovic, který byl v noci na čtvrtek zavražděn, mohl zřejmě žít. Stačilo, aby policisté po telefonátu s žádostí o pomoc neodjeli pátrat po 28tiletém Janu Heidingerovi, ale čekali na něho u domu v českobudějovické Komenského ulici, kde následně vraždil. Později zavražděný muž jim totiž volal asi dvě hodiny před činem, že je syn jeho manželky ohrožuje.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Těla obětí jsou vynášena z domu.

Článek

„V deset hodin večer oznámila rodina Malhockých, že dochází ke konfliktu s Heidingerem. Hlídka vyrazila na místo a po rozhovoru s nimi zahájila pátrání po Heidingerovi a kontaktovala i nadřízené. Z místa kvůli pátrání odjela. Po dvanácté hodině jsme obdrželi další telefonát, na jehož základě jsme později zjistili, že v bytě jsou dvě mrtvoly,“ řekl novinářům na páteční mimořádné tiskové konferenci náměstek jihočeského policejního ředitele Roman Svatoš.

Heidingera držel na svobodě i psychiatrický posudek

Policisté se snažili také vysvětlit, jak je možné, že psychicky narušený člověk ohrožující rodinu běhal stále na svobodě, když už ho předtím vyšetřovali a obvinili.

„První kontakt mezi Heidingerem a Malhockými jsme vyšetřovali 8. října loňského roku. Heidinger přišel do bytu a došlo k slovnímu a fyzickému kontaktu, který vyvrcholil tím, že Heidinger hodil dlažební kostku na dveře balkónu bytu Malhockých. Z počátku policisté kvalifikovali čin jako přestupek, ale po výslechu pana Malhockého 19. října jsme celou věc překvalifikovali na trestný čin násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Malhocký vypověděl, že mu Heidinger delší čas vyhrožuje zprávami SMS,“ konstatoval Svatoš.

Poznamenal, že Heidinger byl vyslechnut 2. listopadu a už 3. 11. zažádali policisté vzhledem ke stavu podezřelého o znalecký posudek z oboru psychiatrie.

„Devátého listopadu byl vypracován posudek, ze kterého vyplývá, že Heidinger trpí schizofrenií a že při jednání 8. října byl ve stavu nepříčetnosti. Neuvědomoval si význam svého jednání. Dále z posudku vyplynulo, že Heidinger je svým způsobem osoba nebezpečná svému okolí, ale ne tak, aby musel podstoupit ochranné léčení v ústavu. V posudku bylo, že by měl být léčen ambulantně,“ popisoval vývoj případu Svatoš.

Policisté ukončili spis 26. listopadu. „Věc jsme odložili, protože Heidinger, který jinak spáchal trestný čin, byl nepříčetný. Zároveň jsme spis předali na okresní státní zastupitelství, aby podalo návrh na léčbu Heidingera,“ ozřejmil další kroky policie Svatoš.

Místopředseda trestního úseku Okresního soudu v Českých Budějovicích Pavel Pavlátko Právu potvrdil, že státní zastupitelství podalo 7. ledna letošního roku podnět k soudnímu nařízení psychiatrické léčby ambulantní formou. Posudek znalce z oboru psychiatrie návrh na izolaci Heidingera do ústavu neobsahoval.

„To je plně v rukou znalce lékaře. V té době se zřejmě domníval, že ambulantní léčba je dostačující. Policisté i justice musejí vycházet z těchto závěrů,“ řekl Právu Pavlátko. Veřejné projednávání případu soud nařídil na 16. března. Jednání se už neodehraje.

Heidinger napadl muže i během vyšetřování

Heidinger ovšem stihl skladatele napadnout ještě během vyšetřování prvního incidentu z 8. října, a to 29. prosince. „Znovu mezi nimi došlo k slovnímu a fyzickému kontaktu. Tuto věc policisté řešili, ale vzhledem k tomu, že probíhalo šetření o trestném činu, byla samozřejmě tato věc odložena,“ sdělil policejní náměstek Svatoš.

Po tomto druhém napadení si mohli policisté vyžádat další psychiatrický posudek, který by mohl být vzhledem k dalším činům Heidingera přísnější. Mohl mu například navrhovat místo ambulantní ústavní léčbu.

„Znaleckých posudků si samozřejmě můžete vyžádat, kolik chcete, ale uvědomte si, že ten první dělal znalec krajského soudu a my nemáme důvod mu nevěřit. Uvědomte si dnešní ekonomickou situaci a i jindy, proč bychom měli dva tři posudky žádat. Uvědomte si, že ten znalec jej dělal z dokumentace,“ reagoval na dotaz Práva náměstek Svatoš.

Heidinger byl podle svědků ozbrojen už delší dobu. Policisté ho přesto nezadrželi. „Heidinger nemá zbrojní průkaz, a pokud měl zbraň, pak nelegálně. My jsme to potvrzené neměli,“ podotkl Svatoš. Připustil však, že legálně drženou zbraň měl Heidingerův otec.

Heidinger údajně střílel i bodal

Podle posledních informací Heidinger údajně matku zastřelil a nevlastního otce i pobodal dlouhým nožem. V bytě v té době byly i jejich dvě dospívající dcery. Potom z místa odjel autem.

Policisté vyhlásili celostátní pátrání a zanesli ho i do evropské databanky. Heidingera dopadla německá policie v Pasově po bleskové spolupráci jihočeské policie s česko - německým policejním centrem ve Schwandorfu a policejní centrálou Sirene.

„V rámci trestního řízení policejní orgán učinil potřebné právní kroky k zahájení vydávacího řízení z Německa do naší republiky. Podezřelý je v současné době německým policejním orgánem omezen na svobodě,“ uvedla mluvčí jihočeské policie Jana Hlavínová.

Zástupci jihočeské policie pouději uvedli, že německá strana podezřelého vydá do ČR do týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám