Hlavní obsah

Pražští hasiči trénovali záchranu lidí probořených v ledu

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

U pražského Lahovického mostu trénovali v pondělí dopoledne pražští hasiči záchranu topících se lidí, pod kterými se probořil slabý led. Výjezdoví hasiči nacvičovali jak improvizované prostředky, tak zásahy se speciálním vybavením.

Článek

Hasiči trénovali záchranu tonoucího tak, jak by to při prvotním zásahu prováděli první zachránci - v zakladni výstroji. V takovém případě, pokud není hasič již cestou k vodě oblečený do speciálního oděvu, zasahují v běžných oděvech, které mají i u požáru. Takový oblek hasiče několik málo minut ochrání před chladem.

Je-li ve výbavě zásahového družstva speciální suchý oblek, může pak být hasič při zásahu v chladné vodě déle. Kromě toho používají záchranáři i plovací vesty a další vybavení, které mají ve vozech k dispozici.

Jedná se například o sekyrky a nastavovací žebříky, pomocí kterých se mohou poměrně rychle dostat až k tonoucímu, toho na žebřík naložit a kolegové na břehu pak zachraňovanou osobu i záchranáře přitáhnou zpět ke břehu. Tonoucího lze ke břehu přitáhnout ale i třeba hasičskou hadicí nebo pomocí plovoucího předmětu přivázaného na laně.

Podobné výcviky probíhají v těchto dnech na řadě míst Česka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám