Hlavní obsah

Opilí řidiči loni zavinili smrt 123 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při nehodách, které zavinili opilí řidiči, zemřelo loni 123 lidí. Uvedla to Česká televize. Od ledna do konce listopadu zabili motoristé pod vlivem alkoholu 83 lidí, v prosinci si takové nehody vyžádaly dokonce 40 lidských životů.

Článek

V celkovém počtu mrtvých na silnicích dopadl ale loňský rok nejlépe za posledních 20 let, kvůli kolizím zemřelo 830 lidí.

Počet nehod, za něž mohou řidiči či řidičky pod vlivem alkoholu, ale narůstá. V roce 2007 tak přišlo o život 38 lidí, o rok později 80 lidí, v roce 2009 celkem 123 lidí.

Ze soudně-lékařských studií podle ČT vyplývá, že pravděpodobnost nehody je při hladině alkoholu 0,9 promile sedmkrát vyšší než u řidiče, který nepije. Pokud má řidič v krvi 1,4 promile alkoholu, pak je pravděpodobnost jedenatřicetkrát vyšší, při hladině nad 1,5 promile je riziko nehody stoosmadvacetinásobné.

Od začátku roku platí povinná dechová zkouška na alkohol pokaždé, když policie vozidla zastaví. Dosud řidiči dýchali, pouze pokud měli policisté podezření, že je řidič opilý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám