Hlavní obsah

Nejvíc kriminality v Česku je na severu Moravy a v Praze

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud žijete v Praze nebo na severu Moravy, čelíte proti obyvatelům dalších regiónů většímu riziku, že se stanete obětí trestného činu. Naopak nejbezpečněji se mohou lidé cítit na jihu Čech. Vyplývá to ze statistik kriminality od ledna až do konce listopadu letošního roku, které má Právo k dispozici.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V případě metropole, kde letos policie řešila více než čtvrtinu ze všech zločinů, i severní Moravy je příčinou jejich nelichotivé čelní pozice v počtu spáchaných trestných činů podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké mj. to, že oba kraje patří mezi nejlidnatější.

„U Prahy je to dáno tím, že je tam velké množství lidí na malém prostoru a navíc velká část kriminality je z Prahy organizovaná. Je zde i spousta zahraničních pachatelů. U severní Moravy jde hlavně o problém vysoké nezaměstnanosti a navíc je to příhraniční kraj, takže tam je vysoká trestná činnost lidí ze Slovenska, Polska či Ukrajiny,“ upřesnila Kopecká.

Za Prahu a sever Moravy se ale letos překvapivě zařadila oblast jižní Moravy, která v pomyslném žebříčku trestných činů předběhla dosud dlouhodobě třetí nejnebezpečnější oblast, severní Čechy.

„Je to ale tím, že se na severu Čech velmi dobře daří mezinárodní spolupráce s Němci a tím se daří vymýtit hlavně přeshraniční trestnou činnost,“ podotkla Kopecká, podle níž mají přesto severní Čechy největší problém především s extremismem.

Naopak jih Moravy se prý zařadil před sever Čech hlavně kvůli kvalitní práci tamních policistů.

„Může to být paradoxně tím, že se jim tam daří hodně trestné činnosti odhalit, protože zakládají různé speciální týmy, které určitou trestnou činnost cíleně vyhledávají,“ míní Kopecká.

Dá se podle ní očekávat, že vlivem vysoké úspěšnosti jihomoravských kriminalistů při odhalení pachatelů tam bude v dalších letech naopak kriminalita výrazně klesat.

Tabulka trestných činů do konce listopadu 2009
krajtrestné činyv procentech v ČR
celá ČR309 592100
hl. m. Praha78 09625,2
severní Morava52 13916,8
jižní Morava45 69814,8
severní Čechy41 35413,4
střední Čechy38 32012,4
západní Čechy21 4086,9
východní Čechy19 1996,2
jižní Čechy13 3784,3

Násilí na severu

Právě na jižní Moravě si přitom lidé museli letos dávat větší pozor především na mravnostní delikty, kde jich policie zjistila nejvíc z celého Česka (téměř 21 %). Hned za ní je sever Moravy (19 %), kde zase vládne nejvíc z ČR násilná kriminalita (přes 22 % z celé ČR).

V hospodářské i majetkové trestné činnosti vévodí České republice jednoznačně její metropole, ať už se to týká krádeží, vloupání či podvodů a daňových deliktů. V Praze musela policie řešit téměř třetinu (31 %) všech majetkových trestných činů spáchaných v Česku. V závěsu za ní jsou opět severní a jižní Morava.

Jih Čech v klidu

roti tomu je nejklidnějším místem v ČR opět již dlouhé roky jih Čech. Vliv na to má nejen tamní nízká nezaměstnanost a nižší počet obyvatel, ale podle Kopecké se tam ani nepáchá ta nejzávažnější trestná činnost.

„Je to zajímavé, ale třeba vražd tam bylo nejmíň v republice (7), ale i dalších nejzávažnějších zločinů mají nejméně. Také organizovaný zločin není v této lokalitě příliš rozšířen,“ uvedla Kopecká.

liv na to má podle ní i fakt, že jih Čech je pro většinu obyvatel brán hlavně jako chatová a turistická oblast, jejíž velkou část navíc pokrývají lesy. Dalšími relativně bezpečnými oblastmi pro život jsou také západní a po nich východní Čechy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám