Hlavní obsah

Při odmrazování ledničky zapálil tři byty

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stařík, který originálně odmrazoval lednici a vypálil tři byty, se zařadil mezi původce nejkurióznějších hasičských zásahů v uplynulém roce.„Škoda v řádech miliónů, vystěhované rodiny a poničený dům,“ tak popsal mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Petr Kopáček spoušť, kterou po sobě zanechal letos 5. února starší muž z Karlových Varů poté, co se pokoušel odmrazit svou lednici.

Článek

„Proces chtěl urychlit, ale pojal to ve stylu známých nešiků z večerníčku Pat a Mat,“ uvedl Kopáček. Podle hasičů, kteří zasahovali přímo na místě, chtěl dát důchodce do lednice hrnec s horkou vodou, kterou si ohříval na plynovém sporáku. Protože ho ale kovová držadla pálila, omotal je látkou, která se při ohřívání vzňala.

Od ní chytil nejprve odsavač par nad sporákem a poté se oheň začal šířit stoupačkou do dalších bytů. V pětipatrovém domě nakonec oheň napáchal škodu za pět miliónů korun, tři rodiny se musely přestěhovat a v nemocnici skončil i stařík, který se nadýchal kouře.

Pes zapálil dům

Nejen neopatrní lidé, ale i domácí mazlíčci tradičně zaměstnávají české hasiče. Jen dva dny po události z Karlových Varů vyjížděla zásahová jednotka z Uherského Hradiště do rodinného domu v Buchlovicích k požáru založenému podle závěrečné zprávy vyšetřovatele psem.

Kokršpaněl, který měl zimní pelech vedle hromady dřeva, papírů a pilin v kotelně domu, nejspíš roznesl na své srsti žhavé uhlíky právě po skladišti topiva. Ačkoli svým vytím na vzniklý požár majitele domu upozornil, sám na něj doplatil životem.

Hasiči z Přelouče ale museli zasahovat třeba i kvůli pštrosovi, kterému majitelka dala jméno Honzík.

V červnu z neznámých důvodů utekl z ohrady, kterou sdílel se svou pštrosicí, a pak zhruba kilometr plaval proti proudu Labe nedaleko Řečan. Hasiči se za ním museli vydat na člunu. „Honzík jako správný pštros rád kope, přesto jej během chvíle zkrotili tři hasiči a bez problémů ho po vyproštění z vody zdravého předali majitelce,“ popsal událost Kopáček.

Jak však dodal, ne všechny případy s příchutí kuriozity měly podobně šťastný konec.

„I když jsou neobvyklé případy ze zpětného pohledu úsměvné, postiženým tehdy bezpochyby směšné nepřipadaly. Proto by se lidé měli snažit, aby se do podobné nouze nedostali a pomoc záchranářů raději nepotřebovali,“ dodal mluvčí hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám