Hlavní obsah

Za pádem zbrojařského magnáta z posedu byl zřejmě pokus o vraždu

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště

Senát Krajského soudu se v úterý začal zabývat případem pokusu o vraždu padesátiletého zbrojařského magnáta z Prahy. Podle státního zástupce a policistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) se měl tohoto trestného činu dopustit dvaačtyřicetiletý Luboš Novotný, který byl v osudný den 26. října 2008 s podnikatelem na čekané mezi Velehradem a Salaší na Uherskohradišťsku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Dvaačtyřicetiletý Luboš Novotný (vpravo) čelí obvinění, že se při čekané pokusil zabít padesátiletého zbrojařského magnáta.

Článek

Podle původní verze spadl padesátiletý muž z asi pětimetrové výšky z mysliveckého posedu. Uherskohradišťští policisté cizí zavinění vyloučili. Nešťastnou náhodu však o několik měsíců později překvalifikovali specialisté z ÚOOZ na pokus o vraždu.

Obžalovaný Novotný vinu popírá a tvrdí, že k pádu jeho kamaráda došlo ve chvíli, když odcházel od mysliveckého stanoviště, kde zůstal stát poškozený. „Byl jsem asi čtyřicet metrů od posedu, když jsem uslyšel výkřik. Otočil jsem se a viděl, jak se v mlze mihlo tělo dopadající k zemi. Okamžitě jsem se vrátil a snažil se pomoci. Volal jsem záchranáře, kvůli špatnému signálu jsem běžel výš do kopce a žádal je o přílet vrtulníku,“ uvedl obžalovaný.

Kvůli mlze však záchranáři nemohli vrtulník poslat, proto přijeli pouze s automobilem a část cesty v těžce dostupném terénu překonali pěšky.

Obžalovaný měl oběť tlouci tupým předmětem

Podle státního zástupce Romana Kafky došlo ke zranění jiným způsobem, než bylo původně uváděno a jak tvrdí obžalovaný. „Dvaačtyřicetiletý Luboš Novotný napadl poškozeného muže fyzicky tupým předmětem, což mělo bezprostředně směřovat k jeho usmrcení,“ tvrdí.

Padesátiletý podnikatel utrpěl vážná mnohačetná zranění hlavy, žeber a kyčelního kloubu, jejichž následky pociťuje dodnes. „Je na tom stále špatně. Po fyzické stránce se jeho pohyblivost rovná pohyblivosti starého muže po mozkové mrtvici. A po stránce duševní pracuje v promilích své původní kapacity mozku. Ať umřu teď hned, jestli je obžalovaný nevinný,“ uvedl po odchodu ze soudní síně bratr poškozeného zbrojařského magnáta.

Dvaačtyřicetiletému Novotnému, který byl po obvinění policisty dva měsíce ve vazbě kvůli možnému ovlivnění svědků, hrozí v případě uznání viny deset až patnáct let. Pokračování hlavního líčení bude 6. ledna 2010. V tento datum bude zřejmě vynesen i rozsudek. Obžaloba i obhájce Luboše Novotného požaduje kromě jiných předvolání samotného zbrojařského magnáta.

Reklama

Výběr článků

Načítám