Hlavní obsah

K nižším trestům za loupež pomohl mužům nízký věk

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Senát Krajského soudu v Hradci Králové v pondělí potrestal trojici mladíků z Pardubic za loupež, kterou provedli letos v květnu. Domluvili se, že poškozeného uspí, ukradnou mu platební kartu s PIN kódem a pak z bankomatu vyberou hotovost. Kromě loupeže byli potrestáni za neoprávněné držení platební karty.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Jeden z odsouzené trojice, Patrik Garan, na lavici obžalovaných.

Článek

Patrik Garan (22) a Patrik Šoltys (23) dostali sedmiletý trest vězení, René Tyl (23) o dva roky méně. Posledně jmenovaný se také musí podrobit psychiatrické léčbě.

Před vyšším trestem je zachránilo mládí

I když Šoltys s Garanem tvrdili, že hlavou akce byl Tyl, soudci to odmítli. „Mezi pachateli nebyl žádný organizátor a při loupeži si vypomáhali navzájem,“ řekl předseda senátu Miroslav Mjartan.

Horní hranice sazby za loupež je 12 let a Mjartan uvedl, že jen mládí pachatelů je zachránilo od trestu v horní polovině sazby.

Trojice věděla, že poškozený má na kontě větší částku peněz z prodeje bytu. Šoltys muže, jemuž dlužil finance, pozval do svého pardubického bytu a namluvil mu, že mu vrátí dluh. Do kávy mu pak trojice nasypala uspávací prostředek. Muž však neusnul, a tak ho pachatelé zbili.

Tyl mu hrozil, že mu uřízne ucho a Šoltys jej zase zastrašoval, že ho odveze na Sečskou přehradu.
Obžalovaný Patrik Garan

Sebrali mu přitom peněženku s osmi tisíci korunami, a hlavně platební kartu. Pohrůžkami jej donutili, aby jim prozradil číselný kód. Napadený jim dvakrát řekl nesprávnou kombinaci, čímž si vysloužil další fyzický útok.

„Tyl mu hrozil, že mu uřízne ucho a Šoltys jej zase zastrašoval, že ho odveze na Sečskou přehradu,“ vypověděl Garan.

Ze strachu správný PIN prozradil

Muž jim ze strachu správný PIN prozradil, ale lupiči u bankomatu zjistili, že na kartě je vyčerpaný limit, takže svou oběť donutili vybrat hotovost na pobočce banky. Celkovou škodu žaloba vyčíslila na zhruba 40 tisíc korun.

Lékaři navíc zjistili, že napadený muž při útoku utrpěl sériovou zlomeninu třetího až osmého žebra s komplikovaným zánětem plic, což obžaloba hodnotila jako těžkou újmu na zdraví.

Rozsudek není pravomocný, protože všichni odsouzení i státní zástupkyně si ponechali lhůtu k vyjádření.

Reklama

Výběr článků

Načítám