Hlavní obsah

Žalobci předali soudu případ volebních spotů Národní strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Žalobci koncem října předali soudu případ volebních spotů nacionalistické Národní strany k volbám do Evropského parlamentu. Informovala o tom v pátek mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Kvůli obsahu klipů strany pro Českou televizi (ČT) a Český rozhlas (ČRo) je stíhán jeden člověk, hrozí mu trest šest měsíců až tři roky vězení.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Příznivci Národní strany

Článek

Obžaloba podle Zenklové putovala k Obvodnímu soudu pro Prahu 4. Podle žalobců se obviněný dopustil trestných činů hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení a podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Televizní spot odvysílala ČT jednou, poté jej z vysílání stáhla a vedení televize podalo trestní oznámení. V klipu se objevilo slovní spojení "konečné řešení otázky cikánské" a střídaly se v něm záběry romských rodin a dětí s hesly jako Stop černému rasismu, Ne protežování cikánů nebo Nechceme mezi sebou černé rasisty.

Kromě televize podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli některým rozhlasovým spotům Národní strany a krajně pravicové Dělnické strany i Český rozhlas. Vedení rozhlasu se rozhodlo nevysílat některé volební spoty obou stran den poté, co stejný krok učinila ČT v případě klipu Národní strany. Strany rozhlasu dodaly každá tři varianty spotů. U dvou ze tří variant u každé z obou stran ale vedení ČRo dospělo k závěru, že by jejich odvysíláním mohly být porušeny zákony.

Reklama

Výběr článků

Načítám