Hlavní obsah

Soud osvobodil bývalého policistu Pichlíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 4 v pondělí osvobodil bývalého vysoce postaveného důstojníka pražské policie Zdeňka Pichlíka, kterého obžaloba viní ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a ze zasahování do nezávislosti soudu. Údajně se snažil ovlivňovat trestní kauzy.

Článek

Rozsudek je nepravomocný, státní zástupkyně se proti němu na místě odvolala. Soud vedle Pichlíka osvobodil i jeho tři spoluobžalované, jejichž trestní řízení se policista údajně snažil ovlivnit - podnikatel Miloš Jakubíček, Luděk Škop a Petr Kříž. Soud čtveřici osvobodil pro nedostatek důkazů.

Pichlík dříve u pražské policie zastával funkci náměstka pro trestní řízení. Podle obžaloby porušil trestní zákon čtyřmi skutky, přičemž v prvních dvou případech se prý na údajné trestné činnosti podílel i důstojník pražského Odboru pro boj s organizovaným zločinem (OBOZ) Petr Šíma, který už zemřel.

Pichlík, který byl po svém obvinění propuštěn a v současné době je v důchodu, obžalobu od počátku označuje za nesmysl. Veškerou vinu svádí na mrtvého Šímu, který prý byl dotěrný a neustále ho obtěžoval telefonickými dotazy na různé kauzy. Aby se ho zbavil, sliboval mu, že mu požadované informace obstará, nikdy prý ale ve skutečnosti nikoho neovlivnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám