Hlavní obsah

Za padělání obrazů uložil soud v Brně 7,5 roku vězení

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Sedm a půl roku vězení s ostrahou dostal v nepřítomnosti u krajského soudu v Brně v největší novodobé padělatelské aféře v zemi historik umění a šéf padělatelské bandy Jan Trojan mladší z Moravských Budějovic. Míra provinění malíře-samouka Libora Prášila z Liberce, který falsa na jeho objednávky vytvářel, bude soudem projednávána samostatně. Ovšem až se důkladně zjistí, jak je to s jeho duševním stavem.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kristián Kodet a Jan Trojan (vlevo) při jednom z předchozích líčení

Článek

Další z hlavních osob - podezřelý a oběť zároveň - Jan Trojan starší se rozsudku pro svého syna nedočkal. Zemřel během projednávání a vyšetřování ve věku šedesáti let.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Otec Jana Trojana

Akce, policisty nazvaná Trojský kůň, se vyšetřovala už od roku 2004. Bylo do ní zapojeno přes 50 vyšetřovatelů. Při zátahu v domě Jana Trojana staršího, sběratele obrazů v Moravských Budějovicích, se našlo na šedesát padělaných pláten. Jen falsifikátů sběratelsky ceněného Jana Zrzavého bylo dvaadvacet. Další padělky nesly signatury Špála, Valtera, Sedláček, Lhoták a další. Jediným žijícím padělaným autorem byl i Kristian Kodet.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Padělky známých autorů

„Nikdy jsem se nechtěl obohatit, ani nikomu ublížit. Chtěl jsem jen dokázat svému otci, který se považoval za znalce umění a skvělého sběratele, že obrazům vůbec nerozumí. Že nedokáže rozeznat padělek od originálu. Peníze, které jsem tímto způsobem získal, byly příjemným vylepšením mého studentského života,“ hájil se u soudu již dříve Trojan.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Padělky známých autorů

Netajil se ani tím, že tři milióny, které mu zaplatil otec za padělky vydávané za originály, z velké části utratil v nevěstincích a jiným rozmařilým způsobem. Ani tato suma mu však zjevně nestačila. Jak ve středu zaznělo u krajského soudu při sáhodlouhém výčtu podvedených, vymámil z několika desítek lidí Trojan dalších více než 10 miliónů korun. Většinou to bylo pod záminkou půjčky na výhodný nákup obrazů, kdy sliboval, že částku vrátí i s patřičným úrokem, neboť jde o výhodný a výdělečný obchod. Když už mu zřejmě nikdo nechtěl půjčit, okrádal i bankovní domy či leasingové společnosti. Zatím nevrátil nikomu vůbec nic, jak uvedl předseda senátu Aleš Novotný, pouze slibuje, že někomu něco uhradí, pokud se mu podaří prodat majetek rodičů. I tento krok je však možná jen planým slibem.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Desítky padělaných obrazů zcela zaplnily místa v soudní síni při dřívějších projednáváních u krajského soudu v Brně.

Trojan mohl být potrestán vězením v délce od pěti do 12 let. Nižší trest zdůvodnil Novotný nejen tím, že se na Trojana pohlíželo jako na osobu dosud netrestanou, ale i tím, že se od ledna příštího roku připravuje novela trestního zákona, podle které budou mnohem nižší tresty za podvody, zato vyšší za násilnou trestnou činnost. Další spolupachatel učitel Josef Sedlák byl potrestán 18 měsíci s odkladem na zkušební dobu čtyř let a Antonína Břímku, přítele zesnulého Trojana staršího, soud osvobodil.

Škodu všem podvedeným musí Trojan nahradit. V případu znalci zkoumali celkem 160 padělků a často bylo velmi obtížné padělek od originálu rozeznat. Problémy s tím měl i Kristián Kodet. „Jeho padělky jsou dokonalé, má nesmírný talent,“ uvedl Kodet, jehož padělek odhalila až chemická analýza barev. „Když jsem dělal Zrzavého podle fotek, připadal jsem si opravdu jako Zrzavý. Jako by do mě vstoupil jeho duch,“ tvrdil Prášil, který se účastnil pouze jediného soudního jednání. Za jeden padělek dostával podle velikosti od 5000 do 15 000 a celkem si přišel na 300 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám