Hlavní obsah

Při obřím požáru skládky zasahuje 12 požárních jednotek

Právo, Novinky, vm, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Želeč
Aktualizováno

Rozsáhlá skládka firmy Rumpold o rozloze jednoho hektaru hoří u Želče na Táborsku. Na místě zasahuje 12 jednotek hasičů, kteří od 1:13 v noci bojují s plameny. Nad oblastí se vznáší dým. Hasiči upozornili obyvatele, že nejsou ohroženi. Po deváté hodině ráno dostali hasiči situaci pod kontrolu.

Článek

"Jelikož skládka prohořívá nejen na povrchu, ale také uvnitř v celém objemu, provádí jednotky hašení lafetovými proudnicemi. Voda je dovážena kyvadlovou dopravou cisternami z Želečského rybníka, kde pracuje další technika na čerpání vody," popsala mluvčí Vendula Matějů.

Na skládce v Želči hoří už podruhé během dvou let. „Podobný požár už byl na skládce před dvěma roky. I tehdy však nebyly obyvatelé u nás v obci ohroženi. Samozřejmě že někteří lidé mohou být nervózní, ale podle mých informací k tomu nemají důvod," řekla starostka Želče Dagmar Čaňková (nez.). Zmínila také, že skládka není nebezpečná hlavně proto, že leží na kraji katastru obce.

Obcí na Táborsku projížděly od půlnoci na středu desítky hasičských cisteren, které nabíraly vodu z místního rybníka.

Podle vyjádření vedení skládky přišli zaměstnanci na požár pozdě. „V momentě, kdy zjistili, že hoří, museli okamžitě zavolat hasiče. Mezi důvody vzniku požáru může patřit například zcela nevyhaslý popel přivezený na skládku, vznícení plastů a v krajním případě i úmyslné založení," uvedl ředitel společnosti Rumpold Vladimír Koštoval. 

Do této chvíle byl přivezen a na hašení vyčerpán obsah minimálně 50 cisteren. Na několika úsecích musí hasiči provádět zásah v dýchacích přístrojích.

O požáru byli vyrozuměni také starostové blízkých obcí Plané nad Lužnicí a Tábora. Kouř ze skládky je viditelný z velké dálky a mohl by u občanů vzbudit obavy.

"Žádné ohrožení však nehrozí, událost mají v rukou specialisté z chemické laboratoře v Kamenici, kteří také dorazili na místo. Zároveň byla informována havarijní služba Inspekce životního prostředí," informovala Matějů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám