Hlavní obsah

Vězení řidičovi bez autoškoly nehrozí, vybodovaný může jít za mříže

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jízda bez řidičáku nebude od Nového roku trestným činem, ovšem jen pro toho, kdo řidičský průkaz nikdy nevlastnil. Řidiči, který o něj přišel například proto, že se „vybodoval“ spácháním několika přestupků, hrozí za řízení až tříletý trest vězení.

Článek

Představme si hypotetickou situaci: u osobního auta stojí dva výtečníci, z nichž ani jeden nemá řidičský průkaz, a dohadují se, kdo bude řídit, aby mu hrozil v případě policejní kontroly mírnější postih.

Neřidič zvýhodněn

Přitom jeden z nich nikdy nechodil do autoškoly, zatímco druhý sice kurz absolvoval, ale kvůli opakovanému porušování rychlosti přišel o všech dvanáct bodů.

Od příštího roku bude jednoznačně výhodnější, aby za volant usedl neřidič. Bude-li odhalen, hrozí mu postih pouze za přestupek, zatímco jeho kolega by za trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí mohl jít i do vězení.

„Je to tak,“ potvrdila Právu místopředsedkyně Okresního soudu v Litoměřicích Kateřina Bečanová. Zároveň ovšem upozornila, že neřidič za volantem se trestnímu stíhání vyhne pouze při prvním odhalení. Kromě pokuty mu totiž bude pravděpodobně vysloven i zákaz řízení.

„Když pak nebude respektovat rozhodnutí správního orgánu, i to je maření úředního rozhodnutí. Na poprvé to ale bude přestupek,“ řekla soudkyně.

Dříve bylo řízení bez řidičáku trestné

Proti současné praxi jde o změnu. Trestní zákon totiž od poloviny roku 2006 obsahuje samostatný trestný čin řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, za který hrozí až roční vězení bez ohledu na to, zda řidič o oprávnění řídit přišel, nebo ho nikdy neměl. Z nového zákoníku, který začne platit v lednu, byl však vypuštěn.

„Kolegové na našem soudu se shodují, že je to taková perlička,“ podotkl mluvčí Okresního soudu v Ostravě Igor Krajdl. „Komu byl řidičský průkaz odebrán, přece jen musel v minulosti alespoň splnit podmínky pro jeho vydání. Teď bude jeho provinění závažnější než u někoho, kdo nikdy řídit nesměl. Zajímalo by mě, zda bylo skutečně úmyslem zákonodárce nastavit pravidla takhle,“ dodal soudce.

Ministerstvo spravedlnosti, které trestní zákoník předložilo, zdůvodnilo zrušení trestného činu jízdy bez řidičáku tím, že projednávání těchto častých případů příliš zatěžuje české soudy.

Ministerstvo dopravy naopak trvalo na jeho zachování. „Náš hlas bohužel nebyl v rámci připomínkového řízení vyslyšen,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám