Hlavní obsah

Od policie odchází dlouholetý šéf útvaru, který provádí tajné operace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel Útvaru speciálních činností (ÚSČ) Dušan Čech odchází od policie. Informovala o tom mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká s tím, že Čech požádal vedení policejního prezidia o propuštění ze služby po 32 letech u policie. V čele ÚSČ, který má na starosti tajné operace, stál podle Kopecké téměř devět let.

Článek

"Do ukončení služebního poměru současného ředitele bude věnována veškerá pozornost výběru nového kandidáta, který musí splňovat veškeré předpoklady pro tuto funkci," uvedla Kopecká.

Pod ÚSČ podle Kopecké spadají skryté operace, tedy používání policejních agentů v případech nejzávažnějších zločinů. Útvar má na starosti i program na ochranu svědků. "Policisté, kteří na útvar nastupují nebo v něm působí, podléhají přísným zásadám utajení a procházejí náročným výběrem," sdělila Kopecká.

V programu na ochranu svědků se ocitl například podnikatel z Českého Těšína Radek Zwierzyna, který vypovídal mimo jiné v některých kauzách spojených s uprchlým podnikatelem Radovaném Krejčířem.

Má změněnou totožnost a prodělal údajně i plastickou operaci. V programu je prý také architekt Marek Řičář, ústřední svědek z takzvané kauzy Budišov, a v současnosti údajně i Miroslav Houdek, který byl v minulosti odsouzen za loupeže spáchané takzvaným Berdychovým gangem.

Reklama

Výběr článků

Načítám