Hlavní obsah

Soud zpřísnil Minaříkovi trest za podvod

Právo, bed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Šest let ve vězení stráví za podvod bývalý agent Státní bezpečnosti (StB) Pavel Minařík. Rozhodl o tom v úterý Vrchní soud v Olomouci. Verdikt je o půldruhého roku přísnější než trest brněnského krajského soudu z letošního března.

Článek

„Odvolací soud původní rozsudek zrušil a skutek překvalifikoval z pojistného podvodu na obecný podvod se škodou velkého rozsahu. Za to uložil obžalovanému šestiletý trest, který vykoná ve věznici s ostrahou,“ řekl Právu mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy.

Minařík je také povinen uhradit pojišťovně Kooperativa způsobenou škodu. Rozsudek je pravomocný a bývalý agent StB musí nastoupit do výkonu trestu. Proti tomuto verdiktu může podat pouze dovolání, které ale nemá odkladný účinek.

Podle obžaloby nechal Minařík v roce 1996 na Ukrajině zapálit kamión s nadhodnoceným nákladem optických vláken své firmy Mink, aby pak od pojišťovny Kooperativa vylákal pojistné. Při podpisu pojistné smlouvy uvedl, že cena převáženého zboží je 41 miliónů korun, ačkoli se dosahovala jen asi dva milióny korun. Pojišťovna mu jako náhradu vyplatila 6,5 miliónu korun.

Na Ukrajinu vezl náklad řidič Miroslav Valenta. Ten původně vypověděl, že s vozem dostal u města Chust na olejové skvrně smyk, havaroval a náklad shořel. Případ byl proto odložen. Vyšetřování bylo obnoveno po pěti letech, kdy Valenta změnil výpověď. Tvrdil, že ve skutečnosti jej na Ukrajině zastavili Minaříkovi společníci, kteří auto zapálili. Vyhrůžkami jej prý přinutili, aby hovořil o nehodě.

Dnes už čtyřiašedesátiletý Minařík je nechvalně známý tím, že v 70. letech minulého století plánoval atentát na Rádio Svobodná Evropa v Mnichově, kde byl tehdy jako špion nasazen. Za to byl sice v roce 1993 odsouzen ke čtyřem letům vězení, ale rozsudek byl později zrušen.

Reklama

Výběr článků

Načítám