Hlavní obsah

Útočníci hodili na dům Romů v Mikulově zápalnou láhev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulov

V jihomoravském Mikulově hodili útočníci zápalnou láhev na dům Romů, nikomu se nic nestalo. Informovala o tom televize Prima s tím, že napadení Romové tvrdí, že jim útočníci při útoku nadávali a uráželi je. Prima neuvedla, kdy se událost stala.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Případem se zabývá policie. "Policisté budou zvažovat i to, jestli se zde nejednalo o rasově motivovaný trestný čin," řekla Primě mluvčí policie Břeclav Kamila Haraštová.

Podobný případ se stal na jaře ve Vítkově na severní Moravě, kde útočníci vhodili do domu obývaného Romy tři zápalné láhve naplněné benzinem. Nejvíce byla postižen dvouletá dcera Natálka, která má popáleniny na 80 procentech těla. [celá zpráva]

V Mikulově prý útočníci předtím popíjeli v nedaleké hospodě a napadeným dali najevo, že útok z Vítkova nebyl náhodný a ojedinělý. "Jeden z nich se rozběhl, stoupl si před okno a řekl: Teď se dívejte: Cigáni do plynu. A hodil nějakou láhev," řekla k mikulovskému případu napadená Sandra Vajdíková.

Foto: Aleš Honus, Právo

Natálka Kudriková

Hozenou láhev utlumila síť na hmyz v okně. Útok na romskou rodinu nebyl první. Podle Primy jí neznámí pachatelé několikrát posprejovali dům. "Máme tady strach už bydlet," řekla napadená Ilona Vajdíková.

Ve Vítkově zaútočili žháři na domek romské rodiny v noci na 19. dubna. Do budovy vhodili tři zápalné láhve. Následný požár dům zcela zničil. Z devítičlenné rodiny utrpěli popáleniny tři lidé - Anna Siváková, Petr Kudrik a jejich dvouletá dcera Natálka. Dívka je stále v nemocnici, čekají ji další operace. Policie za útok obvinila čtyři příznivce krajní pravice. Hrozí jim 12 až 15 let vězení, případně i výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám