Hlavní obsah

Policisté dostali odměnu za vypátrání žhářů z Vítkova

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Pamětní medaile převzalo ve čtvrtek v Ostravě z rukou hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase (ČSSD) 11 policistů, kteří se zasloužili o objasnění pachatelů žhářského útoku ve Vítkově na Opavsku. Při něm málem uhořela dvouletá Natálka, která je od dubna hospitalizována na JIP popáleninového centra Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě.

Foto: Pavel Karban, Právo

Pamětní medaile 11 policistům předal moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (vlevo) a policejní prezident Oldřich Martinů.

Článek

„Byli jste to vy, kteří jste pomohli objasnit čin, který je zavrženíhodný, čin, který otřásl celou republikou,“ řekl hejtman a poděkoval 10 mužům a jedné ženě za objasnění žhářského útoku. Slavnostního aktu se zúčastnil i policejní prezident Oldřich Martinů.

„Odvedli jste kus poctivé práce. Dokázali jste, že tady v Ostravě jsou na útvaru kriminální služby a vyšetřování schopní lidé,“ řekl Martinů na adresu kriminalistů. Zároveň se jim i omluvil, že na konci dubna před novináři prohlásil, že pachatelé z Vítkova budou známi do měsíce. „Byla to přirozená reakce,“ řekl na svou obhajobu.

V souvislosti s vyšetřováním žhářského útoku ve Vítkově slíbil Moravskoslezský kraj před časem odměnu 100 tisíc korun tomu, kdo navede kriminalisty na stopu žhářů. Z rozhodnutí krajských radních dostanou nakonec zmíněné peníze policisté, respektive Krajské ředitelství policie Severomoravského kraje. To za ně nakoupí speciální techniku, kterou potřebuji kriminalisté pro svou práci.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jedenáct policistů z Ostravska převzalo z rukou moravskoslezského hejtmana pamětní medaile s motivem Landecké Venuše.

„Jedná se o tři až čtyři notebooky se zvláštním softwarovým a hardwarovým vybavením, speciální videokameru a speciální zařízení pro noční vidění,“ popsal Dalimil Sypták, náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování, který jako jeden z oceněných převzal pamětní medaili s motivem Landecké Venuše.

Natálka měla teplotu, teď už je jí lépe

Zatímco vedení Moravskoslezského kraje připravovalo poděkování policistům, malá Natálka bojovala o několik kilometrů dál s infekcí, která v posledních dnech postihla její organismus. „Po poslední operaci došlo k drobnějším komplikacím, nicméně stav dítěte je stabilizovaný,“ poukázal včera v poledne mluvčí fakultní nemocnice Tomáš Oborný.

Později odpoledne se pak stav holčičky opět zlepšil. „Je pravda, že byly nějaké komplikace, ale teď jsem mluvila s paní primářkou a Natálka je na tom opět velmi dobře. Ustoupila i horečka, už nemá teplotu,“ řekla ve čtyři hodiny odpoledne maminka Natálky Anna Siváková.

K žhářskému útoku ve Vítkově došlo v noci na 19. dubna. Do domku devítičlenné rodiny hodili tehdy neznámí útočníci tři zápalné lahve naplněné benzinem. Požár zcela zničil dům, plameny popálily tři jeho obyvatele: Annu Sivákovou, jejího druha Petra Kudrika a jejich dvouletou dcerku Natálku. Ta byla postižena nejvíce, popáleniny měla na 80 procentech těla. Po čtyřech měsících obvinila policie ze žhářského útoku ve Vítkově čtyři aktivní neonacisty z Opavy a Horního Benešova na Bruntálsku. Všichni patří k příznivcům krajní pravice a hrozí jim 12 až 15 let vězení, případně i výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám