Hlavní obsah

Řidič oklamal váhy ve sběrně, přišel si na desetitisíce

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec

O tom, že vynalézavost podvodníků nezná hranice, se přesvědčili v minulých dnech v Třineckých železárnách. Osmadvacetiletý muž do sběrny druhotných surovin v areálu tohoto podniku vozil pravidelně po dvou kontejnerech se železným šrotem.

Článek

Jeden z nich měl ovšem upravené dvojité dno, takže byl těžší o sedm tun. Šikovnou manipulací s oběma kontejnery pak docílil toho, že nekalým způsobem vydělával desetitisíce korun navíc.

V souladu s příslovím „Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne“ však jeho praktikám učinila přítrž ochranka podniku, která zavolala policii.

„Bezpečnostní služba zjistila, že řidič nejprve zvážil a odevzdal šrot z jednoho kontejneru a pak se vrátil pro druhý plný kontejner, který měl schovaný za jednou z budov v areálu firmy. Tento kontejner byl speciálně upraven, měl dvojité dno vyplněné ocelí a byl těžší o sedm tun. Po zvážení a vysypání šrotu však nezajel s prázdným kontejnerem ihned znovu na váhu, ale vyměnil ho za lehčí a na váhu odjel s ním. Oba kontejnery vypadaly úplně stejně,“ řekl mluvčí policie Ivan Žurovec.

Policie zadokumentovala celkem tři podobné podvody tohoto podnikatele v železárnách, škoda činí zatím 50 tisíc korun. Kriminalisté nyní zjišťují, v kolika dalších případech se muž z Prostějovska tohoto jednání dopustil. „Do areálu firmy jezdil po dobou dvou měsíců, a to i několikrát týdně,“ řekl Žurovec.

Při svém výslechu se řidič ke svému jednání přiznal. „Doznal i to, že podobným způsobem fiktivně navýšil váhu šrotu vícekrát. Na nápad ho měli přivést polští řidiči, kteří do tohoto podniku také vozí šrot a měli údajně navyšovat váhu podobným způsobem,“ dodal policejní mluvčí.

„Kriminalisté zvažují případnou trestní odpovědnost dalších osob, jelikož je zřejmé, že se tohoto trestného činu nemohl dopustit obviněný sám,“ řekl Žurovec.

Mluvčí Třineckých železáren Dušana Chreneková ale popřela, že by měla firma podezření, že podobným způsobem podvádějí i jiní.

„S firmou, pro kterou řidič pracoval, jsme okamžitě rozvázali smlouvu. Zároveň jsme po odhalení tohoto kuriózního případu přijali bezpečnostní opatření, aby se to nemohlo opakovat,“ řekla Chreneková. 

Reklama

Výběr článků

Načítám