Hlavní obsah

Kvůli klipům Národní strany padlo obvinění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kvůli volebním spotům nacionalistické Národní strany k volbám do Evropského parlamentu padlo první obvinění. Ve středu o tom informovala mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Obviněný, kterému hrozí až tři roky vězení, si podle Zenklové podal stížnost, žalobce ji ale zamítl.

Článek

"V souvislosti s obsahem předvolebních spotů před volbami do Evropského parlamentu odvysílaných v České televizi a dodaných do Českého rozhlasu bylo zahájeno trestní stíhání jedné osoby," uvedla Zenklová.

Podezřelý podle mluvčí čelí obvinění z trestných činů hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení a podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Televizní spot odvysílala ČT jednou, poté jej z vysílání stáhla a vedení televize podalo trestní oznámení. V klipu se objevilo slovní spojení "konečné řešení otázky cikánské" a střídaly se v něm záběry romských rodin a dětí s hesly jako Stop černému rasismu, Ne protežování cikánů nebo Nechceme mezi sebou černé rasisty.

Spot byl navíc podbarven ukradenou hudbou finské kapely Apocalyptica.

Kromě televize podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli některým rozhlasovým spotům Národní strany a krajně pravicové Dělnické strany i Český rozhlas. Vedení rozhlasu se rozhodlo nevysílat některé volební spoty obou stran den poté, co stejný krok učinila ČT v případě klipu Národní strany. Strany rozhlasu dodaly každá tři varianty spotů. U dvou ze tří variant u každé z obou stran ale vedení ČRo dospělo k závěru, že by jejich odvysíláním mohly být porušeny zákony.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám