Hlavní obsah

Travičce z Bohumína hrozilo až 15 let, vyvázla jen s podmínku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Pouze podmíněný trest vyměřil ve středu ostravský krajský soud 31leté Žanetě Cieślokové z Bohumína. V září minulého roku se pokusila vínem smíchaným s léky otrávit svého o šest let staršího manžela. Žena sice byla obžalována z pokusu o vraždu, soud ale její jednání překvalifikoval na pokus o ublížení na zdraví. Podmínku přitom navrhoval i státní zástupce.

Článek

Žena loni v září nasypala do litru vína více než stovku tablet, které její muž užíval na své nemoci. Víno pak nabídla svému manželovi, který ho ale nevypil, protože se mu zdálo kalné. Nevypitý lektvar si pak žena nechala.

Soud nakonec na základě znaleckých posudků rozhodl, že nešlo o pokus o vraždu. „Jestliže by tento patok byl schopen vypít, podle znalců by to u něj vyvolalo hypotenzi, nevolnost a zvracení. Podle znalců by tato směs nemohla ohrozit jeho život,“ řekl soudce Miloslav Studnička.

Státní zástupce si nechal lhůtu pro podání odvolání, ale je velmi pravděpodobné, že to neudělá. Ve své závěrečné řeči sice ženu navrhoval uznat vinnou z pokusu o vraždu, nicméně sám navrhoval udělení podmíněného trestu. „Možná by to tak mohlo i zůstat. Počkám si na písemné zdůvodnění,“ řekl státní zástupce Jaroslav Kandráč.

Syn se utopil při koupání

Podle žalobce je třeba vzít v úvahu i okolnosti případu. Žena, která je matkou pěti dětí, v polovině července pochovala svého devítiletého syna, který se utopil při koupání. O dva týdny později pak zemřel i její manžel, se kterým se mezitím stačila smířit. A aby toho nebylo málo, nyní čeká další, šesté dítě.

Projednání případu bylo velmi komplikované tím, že obžalovaná odmítla vypovídat. Policistům odmítl výpověď i manžel. „Takže neznáme přesně okolnosti, za kterých se to stalo,“ dodal žalobce Kandráč.

Reklama

Výběr článků

Načítám