Hlavní obsah

Za vraždu důchodkyně dostal muž výjimečný trest

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Sedmnáct let v nejtěžší věznici má strávit 47letý invalidní důchodce Josef Janák z Hradce Králové. Senát hradeckého krajského soudu jej potrestal za vraždu čtyřiaosmdesátileté ženy. Verdikt není pravomocný neboť Janák se proti němu odvolal.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Josef Janák

Článek

Podle rozsudku ženu Janák zabil v polovině loňského listopadu v jejím hradeckém bytě. Nejprve ji tloukl pěstí do obličeje a poté jí nožem řízl do krku. Tím ji způsobil jen povrchní ránu, ale pak ženu stejným nožem bodl třikrát do krku a dvakrát do hrudníku. Po těchto útocích žena zemřela vykrvácením. Janák pak byt prohledal a ukradl 500 korun a pozlacený řetízek s přívěsky v hodnotě o 50 korun nižší.

Policie Janáka dopadla letos v únoru a tehdy se muž k vraždě přiznal. Později však čin popřel a vinu odmítl i před soudem. Řekl, že policie při jeho zatýkání použila hrubé násilí a při výslechu ho ponižovala.

„Nutili mě k přiznání a já jsem po dvanácti hodinách výslechů podlehl nátlaku,“ uvedl. Při prověrce výpovědi na místě činu prý uváděl skutečnosti, které se před tím naučil podle podrobných instrukcí policistů.

„Měl jsem hrozný strach, připadal jsem si úplně v jejich moci, chovali se, jako by si se mnou mohli dělat, co chtějí. Nejsem žádný vrah, tu paní jsem nezabil a nikdy jsem ji neviděl,“ ubezpečoval Janák soudce.

Bít 84letou paní a následně ji ubodat pro pár korun, takové společensky vysoce nebezpečné jednání nemůže společnost tolerovat
předseda senátu Petr Mráka

Policisté jej vyslýchali na detektoru lži a přístroj odhalil, že Janák nemluví pravdu. Ke konfliktu mezi ním a důchodkyní zřejmě došlo kvůli tomu, že muž nabízel své pozdější oběti, že jí přinese za úplatu nákup, ale žena odmítla, což vraha rozlítilo.

Soud Janákovi uložil i protialkoholní léčení, protože znalci u něj zjistili závislost na alkoholu. Předseda senátu Petr Mráka v odůvodnění trestu uvedl, že podmínky pro uložení výjimečného trestu jsou splněny s ohledem na způsob spáchání skutku.

„Bít 84letou paní a následně ji ubodat pro pár korun, takové společensky vysoce nebezpečné jednání nemůže společnost tolerovat,“ prohlásil. Obžalovaný se navíc trestného činu dopustil v podmínce.

Reklama

Výběr článků

Načítám