Hlavní obsah

Cestou z hospody znásilnil známého, u soudu dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Dva roky vězení s podmínkou na třicet měsíců. Takový trest vyměřil v úterý Okresní soud v Klatovech Jiřímu Mackovi za znásilnění jiného muže. Na svoji oběť si 38letý příležitostný dělník počkal v noci ze 27 na 28. ledna u silnice poblíž Přetína na Klatovsku.

Článek

Když se jeho o 19 let mladší známý vracel z hospody z Přetína domů do Ježov, Macko ho napadl a vykonal na něm anální pohlavní styk.

Útočník byl silnější než bránící se oběť

„Za vesnicí v absolutní tmě na mne vyběhl Macko, praštil mě až jsem padnul na kolena. Pokoušel se mě zvednout, částečně jsem se zmátořil a udeřil ho také. Přitom jsem znovu upadl a on mě odvlekl na mez. Stáhl mi kalhoty a znásilnil mne,“ četl předseda senátu Jaromír Veselý výpověď poškozeného. Ten se bránil ale útočník byl silnější.

„Držel mi ruce za zády a zvedal je nahoru, což bylo velmi bolestivé. Prosil jsem ho, ať toho nechá. Nabízel jsem mu, že půjdeme na pivo a zapomeneme na to. Nedal si říci. Když bylo po všem, vyhrožoval mi, že když to někde řeknu, podpálí nám barák,“ citoval soudce další pasáže z výslechu zneužitého muže, který se od té doby začal v noci bát.

Svlékl jsem mu kalhoty a potom i trenýrky. Bránil se, vlepil mi pěstí až se mi zajiskřilo v hlavě.
odsouzený Jiří Macko

Jiří Macko, který se ze soudního jednání omluvil kvůli bolesti zubů, se při výslechu na policii k pohlavnímu styku s napadeným mužem přiznal.

„Svlékl jsem mu kalhoty a potom i trenýrky. Bránil se, vlepil mi pěstí až se mi zajiskřilo v hlavě. Pak jsem ho otočil na břicho a roztáhl mu nohy,“ tvrdil v původní výpovědi Macko. Čin policii poté podrobně popsal.

Přiznání si měl vynutit policista

Před soudcem ale vše popřel. „Toho muže jsem viděl naposledy před třemi lety v kravíně, kde jsem dělal. Žádný pohlavní styk jsem s ním neměl,“ prohlásil Macko s tím, že k doznání ho přinutil kriminalista, který ho vezl k výslechu.

Soud přihlédl k původní Mackově výpovědi. „Že to později popřel, bylo z jeho strany účelové, aby se vyhnul trestní odpovědnosti. Na policii probíhal výslech za přítomnosti advokáta, který stejně jako obžalovaný nic proti jeho průběhu nenamítal,“ vysvětlil předseda senátu.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obhájce si nechali lhůtu pro případné odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám